Shutterstock

Analyse grondstoffen

Europa importeert aanzienlijk meer suiker

23 Februari 2023 - Jesse Torringa

 De suikerprijs in Europa is afgelopen jaar al fors toegenomen maar heeft zijn top nog zeker niet bereikt. Er wordt fors meer geïmporteerd door het tekort op de Europese markt. Berichtgeving over  de wereldwijde suikerproductie die goed lijkt, brengt de prijs nog niet van de leg.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het tekort aan suiker in Europa wordt steeds duidelijker nu de Europese bietencampagne op zijn einde loopt. In verschillende landen is deze al afgerond. Duidelijk is dat er daarom meer suiker geïmporteerd moet worden naar Europese landen en dat is goed te zien aan de importcijfers. De invoer van suiker in de EU-27 ligt al op 650.000 ton in de eerste drie maanden van seizoen 2022/23. Dat is het grootste volume sinds tien jaar geleden, toen er in Europa nog een productiequotum gold.

Verschillende analisten voorspellen dan ook dat de Europese suikerimport in 2023/22 boven de 2 miljoen ton zal uitkomen. De laatste vijf jaar werd er nooit meer dan 1,5 miljoen ton geïmporteerd. De grotere suikerimport geeft ondersteuning aan het prijsniveau waar suiker momenteel op zit.

Stabiele noteringen
De suikerprijs is sinds februari redelijk stabiel en nam op de Europese termijnmarkt zelfs licht toe. Op de ICE in Amerika stond het contract voor ruwe suiker eind januari op het hoogste punt in bijna zes jaar. Dat ligt nu iets lager met $21,20 cents per pond. De Europese notering noteert op het moment van schrijven (donderdag 23 februari) $568 per ton witte suiker. Overigens liggen de suikerprijzen op de spotmarkten een stuk hoger in Europa. In november lag de gemiddelde suikerprijs voor witte suiker in Europa nog op €622 per ton. In december werd dat €655 per ton. De verschillen per regio zijn groot, waarbij in Zuid-Europa de prijs zelfs gemiddeld op €845 per ton ligt en in West-Europa op €624 per ton.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox