Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Russische tarwe blijft veruit het goedkoopst

23 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt blijft in mineur en zette ook de afgelopen handelssessie een flinke stap terug. Concurrentie met goedkope tarwe uit Rusland speelt daarbij een belangrijke rol, zo werd gisteren weer eens bevestigd in een Egyptische tender. Door de relatief hoge graanprijzen maken grote inkopers ook andere afwegingen. De volatiliteit op de markt wordt daarmee verder in de hand gewerkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren wederom fors in. De koers daalde met €6 om te sluiten op €281 per ton. Ook op de CBoT kreeg tarwe een flinke tik en zakte met 1,9% naar $7.36½ per bushel. Zowel in Parijs als in Chicago zakte de tarwenoteringen daarmee naar het laagst punt in een maand. Maïs en soja leverden eveneens in tijdens de afgelopen handelssessie, maar hier waren de verliezen met respectievelijk 1% en 0,6% minder groot dan bij de tarwe.

De stevige concurrentie met tarwe uit Rusland wordt door analisten als een van de belangrijkste oorzaken gezien voor de mineurstemming op de tarwemarkt. Daar werd de markt gisteren weer aan herinnerd door een Egyptische tender. Het Egyptische staatinkoop bureau GASC kocht gisteren in een tender 240.000 Russische tarwe. De scherpste inschrijving op de tender kwam uit Rusland met $317,50 per ton C&F (franco geleverd). De hoogste inschrijving betrof Franse tarwe met $341,90 per ton C&F.

Het wel of niet verlengen van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne blijft een heikel punt dat veel onzekerheid veroorzaakt op de granenmarkt. De huidige deal verloopt op 18 maart en zou om de Oekraïense Zwarte Zeehavens open te houden voor de graanexport voor die tijd verleng moeten worden. De handel neigt er naar dat een verlenging waarschijnlijk is, ondanks de Russische tegenstribbelingen. Gisteren kwam het eisenpakket van Oekraïne naar buiten voor de voortzetting van de graandeal. Een Oekraïense topambtenaar heeft Turkije en de VN - die als onafhankelijke partijen de graandeal begeleiden - laten weten dat Oekraïne aanstuurt op een verlenging van de deal met minstens een jaar. Verder wil Oekraïne dat ook de haven van Mykolajiv onder de deal geopend wordt voor de graanexport. Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw ligt er nog ten minste 30 miljoen ton graan in de silo's klaar om geëxporteerd te worden. Voor de Russische invasie liep ongeveer 35% van de Oekraïense graanexport via de haven van Mykolajiv. Verder heeft Oekraïne kritiek op de traag verlopende inspecties van de schepen. De VN, Turkije en Oekraïne kunnen makkelijk opschalen, maar Rusland heeft slecht drie teams voor inspecties en wil geen extra teams sturen om meer schepen na te lopen. Daardoor liggen er circa 140 schepen te wachten op inspectie.

Kopers wachten af
Door de relatief hoge graanprijzen zijn grote tarweafnemers uit Azië, het Midden-Oosten en Afrika terughoudend met kopen, waarschuwen handelaren en analisten. Normaal gesproken leggen de grote kopers zoals maalderijen en voerfabrikanten de tarweprijs vast voor het verbruik van ongeveer de komende zes maanden. Nu willen deze spelers niet meer dan het verbruik van twee of drie maanden vastleggen. De dalende trend in de markt versterkt dat nog eens. Waarom nu kopen als de kans groot is dat de prijs over een maand lager staat? Daar zit wel een risico aan. De markt is zeker het afgelopen jaar zeer volatiel gebleken. Door onder meer grote oogsten in Rusland en Australië is de angst voor acute tekorten wat weggeëbd. Of dat zo blijft is allerminst zeker. Denk bijvoorbeeld aan droogte in de Amerikaanse tarwegordel en deze week nog extreme hitte in India, één van de grootste tarweproducenten ter wereld.

Door de relatief beperkte hoeveelheid die is vastgelegd, wordt de prijs richting eindgebruikers gevoeliger voor schommelingen. De verwerkers hebben immers minder voorraad waarop ze kunnen middelen en als de tarwenotering op een hoog punt staat, hebben ze niet de luxe de aankoop bijvoorbeeld nog een maand door te schuiven. Zeker in armere landen waarin voedsel een groot deel van het besteedbaar inkomen van de consument opslokt, kan dat problemen opleveren. Als prijzen plotseling stijgen, kunnen mensen niet meer in hun dagelijkse levensbehoeftes voorzien. Landen als Egypte, Zuid-Korea, Turkije en India worden genoemd als gevoelig. Opvallend is dat ook China in dit rijtje wordt genoemd. Volgens de voorraadcijfers van het USDA zou China ongeveer de helft van de wereldtarwevoorraad in handen hebben. Met zo'n grote voorraad zou het niet ingewikkeld moeten zijn om tarwe uit de interventievoorraad op de markt te brengen om de prijspieken af te toppen. Door analisten wordt er vaker getwijfeld aan de werkelijke voorraad in China.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden