Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffenmarkt lijkt langzaam af te koelen

20 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen voor de bakkerijgrondstoffen blijven op een relatief hoog niveau. Onzekerheid over de beschikbaarheid van suiker en tarwe heeft een prijsopdrijvend effect. Bij de zuivel valt op dat boter relatief goedkoop is ten opzichte van room.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif piekte afgelopen week op €299,50 per ton. Inmiddels is de prijs wel weer iets gedaald naar €295 afgelopen weekend. Daarmee blijft tarwe nog altijd relatief duur ten opzichte van de tweede helft januari. Onzekerheid over het wel of niet verlengen van de graandeal voor export uit het Zwarte Zee-gebied, blijft als zwaard van Damocles boven de markt hangen. En die onzekerheid vertaalt zich op de markt in een hogere risicopremie en daarmee een hoger tarweprijs. Verder is de vraag naar Europese tarwe goed en lagen prijzen die op de fysieke markt worden betaald in sommige gevallen boven de termijnmarktnotering.

Exportbeperking
De suikernotering deed voor het weekend een stapje omhoog. Zowel in New York als in Londen kruipen de noteringen weer richting de top die eind januari werd bereikt. India wil de exportlimiet voor suiker dit lopende seizoen niet verruimen. Daarmee wil India zorgen dat er voldoende suiker beschikbaar blijft op de lokale markt. Op de internationale beurzen geeft het de suikernoteringen steun. De dalende koers van ruwe olie kan nog wel voor een daling op de suikermarkt zorgen volgens enkele experts. Daardoor verdwijnt er minder suikerriet in de ethanol.

De noteringen van boter en room gingen in de voorbije week hard omhoog. Boter tikte begin vorige week kort een spotnotering aan van zo'n €5.100 per ton, maar zakte in de dagen erna tot €4.945 per ton. Dat was nog altijd €275 meer dan een week ervoor. De precieze aanleiding is vaag, maar kennelijk had een aantal kopers te lang gewacht met inslaan. Ook wordt genoemd dat een aantal handelaren short-posities moesten afdekken. De roomprijs ging mee omhoog en kwam uit op €5.250 per ton. Dat is een kleinere stijging (+€260) dan voor boter en room is daarmee relatief gezien nog steeds goedkoop ten opzichte van boter. Maar toch is het een gevoelige prijsstijging in een markt waar in principe geen groot tekort hoeft te zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden