Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijzen zuivelproducten maken vele tussensprintjes

17 Februari 2023 - Klaas van der Horst

De prijzen voor rauwe melk verloren deze week een beetje grond onder de voeten. Zowel in Nederland als in Noord-Duitsland gingen de spotmelknoteringen licht omlaag. In Zuid-Duitsland is dit minder merkbaar. Het tekent de onzekerheid in de markt, net als de vele tussensprintjes dat doen bij andere producten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor magere melkconcentraat daalde ook. Zelfs harder dan die van rauwe melk, terwijl die laatste vorige week nog in de lift zat.

Toch is het moeilijk daar vergaande conclusies uit te trekken. Belangrijker in dat opzicht is het absolute prijsniveau van zowel rauwe melk als concentraat. Zij weerspiegelen nog steeds een heel ander niveau dan dat van de prijzen die melkveehouders krijgen uitbetaald door hun afnemers. Of het nu coöperaties zijn of particuliere bedrijven.

De prijzen voor boter, room, melkpoeder en kaas zijn iets beter, maar ook zij weerspiegelen nog altijd een behoorlijk lager prijsniveau dan wordt uitbetaald. Gelukkig voor de verwerkers is de laatste paar weken een licht prijsherstel te zien, wat deze week met name blijkt uit de flink opgeveerde kaasprijzen.

Toch kan van een kaasprijs van €3,20 geen melkprijs van €50 per 100 kilo worden betaald. Daar komt nog bij dat de kaasfabrikanten weinig of niets verdienen aan de wei. In ieder geval niet aan gewone wei. Weipoeder voor veevoer noteert nu bijna €700 per ton. Het grootste deel van deze prijs bestaat uit droogkosten.

De dikwei die bij de fabriek weggaat, bracht de laatste weken tussen de 0 en €150 per ton op. Misschien is de prijs nu iets hoger, maar dat product ondersteunt de kaasopbrengst niet. Met melkvet is het iets beter gesteld. De prijzen van room en boter zijn de laatste anderhalve week hard omhoog geschoten. De boterprijs liep met bijna €1.000 per ton op, maar nu beweegt deze prijs weer omlaag.

Het is even te hard gegaan. De verhalen zijn dat handelaren en kopers in de voedings- en retailsectoren krap in de voorraden zaten en op korte termijn extra moesten indekken. Dit is geen blijvertje geworden. De DCA-noteringen op de melkpoedermarkt gingen deze week ook omhoog. Ook hier deed zich een tussensprintje voor in het prijsverloop, net als bij boter en room. Een paar dagen lang werden extra hoge prijzen betaald voor mager melkpoeder. Daarna zakte het prijsniveau weer terug, doordat kopers afhaakten. Voor het overige is de poedermarkt stabiel tot licht positief, maar het onderliggende sentiment is onzeker.

Oorzaak daarvan is de combinatie van een royale melkaanvoer in Noordwest-Europa, met melk die ook nog eens hoge gehaltes aan vet en eiwit bevat. Terwijl er structureel minder wordt verkocht dan nodig is om de markt in balans te houden. Er is te weinig export en ook kopers in Europa zitten niet zo op het vinkentouw als vorig jaar, zo valt te horen van allerlei partijen in de markt. Die situatie maakt ook de vooruitzichten voor de komende weken onzeker.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden