Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikerprijs blijft stabiel ondanks hogere productie

16 Februari 2023 - Jesse Torringa

De suikermarkt heeft afgelopen jaar een behoorlijke rally meegemaakt maar lijkt 2023 relatief stabiel te zijn begonnen. De prijs zet voort op een zeer hoog niveau, gevoed door cijfers over lage mondiale voorraden. Berichtgeving over meer productie hebben ook slechts beperkte negatieve invloed op de termijnmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verschillende grondstoffen zijn de laatste maanden gedaald in prijs. De suikermarkt moet daar niets van weten en is nog altijd op een bijzonder hoog niveau. Ook in de afgelopen drie maanden is de gemiddelde prijs op de suikertermijnmarkten gestegen. Op de Europese termijnmarkt ICE steeg witte suiker de laatste drie maanden met 7,5% van $530 tot $569 per ton. Op de Amerikaanse termijnmarkt ICE was dat voor ruwe suiker zelfs 9,5% van $19,4 tot $21,4 cent per pond. 31 januari bereikte de Amerikaanse termijnmarkt nog het hoogste punt in ruim zes jaar $21,8 cent per pond. De afgelopen twee weken gaan zowel de Amerikaanse als Europese termijnmarkt rustig door op het hoge prijsniveau. Overigens is suiker op de spotmarkten aanzienlijk duurder, zeker in Europa verschillen de prijzen sterk.

{{dataviewSnapshot(48_1676547683)}}

Berichtgeving die de suikernoteringen naar beneden zou moeten drukken heeft maar een geringe invloed. Afgelopen maandag, 13 februari werd bekend dat de Thaise suikerproductie maar liefst 10% hoger ligt op jaarbasis. De productie komt nu uit op 6,59 miljoen ton, zo meldde een groep specialisten van suikerproductgroep Green Pool. De noteringen lieten maar een minimale daling zien. Thailand is na Brazilië en India de grootste exporteur van de zoetstof. Het Thaise Office of the Cane and Sugar Board kondigde afgelopen weekend aan dat het land in totaal 11,5 miljoen ton suiker gaat produceren waarvan 9 miljoen ton voor de export. Dat is 17% meer dan een jaar eerder het geval was.

Ook de suikerproductie in Brazilië pakt iets hoger uit tot en met januari vergeleken met vorig seizoen. De productie ligt met 33,5 miljoen ton 4,5% hoger. Wie naar de termijnmarkten kijkt, ziet dat deze er rustig onder blijven. De mondiale lage voorraden blijken overheersend te zijn. Ook India is van flinke invloed met hun exportbeperkingen. Voor nu gaat er niet meer dan 5 miljoen ton suiker de grens over tijdens het suikerproductieseizoen.

Hogere winstverwachting Südzucker
Südzucker heeft zijn winstdoel opnieuw verhoogd, zo gaf de Duitse suikergigant deze week aan in een persbericht. De winstverwachting lag tussen de €890 miljoen tot €990 miljoen. Nu is die opgeschroefd naar € 1 miljard tot € 1,04 miljard. De verhoging komt voort uit goede kwartaalresultaten van het suikeronderdeel van het bedrijf door de hoge prijzen. De suikeropbrengsten van de suikerbieten en daarmee het volume, viel tegen en lag onder het vijfjarig gemiddelde.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox