Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikermarkt vindt opnieuw de weg naar boven

9 Februari 2023 - Jesse Torringa

De rally waarop de suikermarkt zich bevindt lijkt door te gaan. De suikerprijzen zijn namelijk opnieuw stijgende en worden gevoed met zorgen over geringe exportvolumes suiker uit onder andere India.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zorgen over geringe suikervoorraden en de exportmogelijkheden tussen landen zorgen dat de suikermarkt stevig in het zadel zit. Het heeft er in Europa alles van weg dat de suikerproductie nog wel eens lager kan uitpakken dan eerder werd verwacht. Daarnaast is de productie in India, de op een na grootste suikerexporteur ter wereld, verlaagd van 36,5 miljoen ton naar 34 miljoen ton suiker. De suikerexport kan maximaal 6,1 miljoen ton bedragen in plaats van de eerder verwachtte 9 miljoen ton, voorspelt de Indian Sugar Mills Association (ISMA). De reden hiervoor is bescherming van de binnenlandse markt.

Thailand, een andere grote suikerexporteur, voorziet wel een toename in de suikerproductie, maar op jaarbasis zal de export juist lager uitvallen, zo voorspelt de Thai Sugar Mill Corp. De export zal uitkomen op 9 miljoen ton, zo is de verwachting. Het land kan daarmee India inhalen.

Termijnmarkt stevig in het zadel
De zorgen over exportvolumes en suikerproductie laten zich gelden op de termijnmarkten en zorgen voor een lichte stijging. Een forse daling lijkt de komende tijd erg ver weg. Ook de notering van ruwe olie geven steun aan de suikermarkt. Gisteren (8 februari) sloot het contract voor ruwe suiker op de ICE in New York op $21,20 cent per pond, een stijging van 1,7%. Een week eerder werd op de termijnmarkt in New York het hoogste punt in zes jaar bereikt van $21,70 cent per pond.

De notering van witte suiker in London op de ICE zit ook in de lift en steeg gisteren met 1,9% tot $568,90 per ton. Op het moment van schrijven (donderdagmiddag 9 februari) staat het contract op $572,20 per ton.
 

{{dataviewSnapshot(48_1675941982)}}

In de Verenigde Staten valt de suikerproductie juist hoger uit, zo voorspelt het Amerikaanse ministerie van Landbouw in het Wasde rapport afgelopen dinsdag. De suikerrietproductie viel tegen maar de suikerbietenopbrengst is bijzonder goed in de VS. Voor een negatief effect zorgt het echter niet op de termijnmarkt. De suikerproductie van bietsuiker neemt licht toe tot 4,6 miljoen ton tegen 4,5 miljoen ton eerder.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden