Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zorgen over productie laten zich gelden in koffieprijzen

9 Februari 2023 - Jesse Torringa

De koffieprijzen op de termijnmarkt zitten deze week weer in de lift na een kleine dip. De markt wordt beïnvloed met zorgen over de kleinere wereldwijde koffievoorraden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na het behalen van het hoogste punt op de New Yorkse termijnmarkt in ruim drie maanden op zowel de de arabica- als robustanotering, hadden de markten te maken met een dip. Inmiddels zijn beiden van deze dip hersteld, mede door het exportnieuws uit Colombia. In Colombia, de op een na grootste producent van arabicakoffiebonen, vielen de exportcijfers 19% lager uit in de maand januari vergeleken het langjarig gemiddelde. Over heel 2022 viel de Colombiaanse export 8% lager uit, zo meldt de Colombia Coffee Growers Federation. In Colombia viel gemiddeld aanzienlijk meer neerslag en was er gebrek aan zon, wat een negatieve invloed had op de koffiebonenproductie.

Wat ook invloed heeft op de arabicanotering, is het weer in het buurland van Colombia, Brazilië. Daar heeft heftige regenval invloed op de productie voor komend seizoen en dus op de toekomstige voorraden. In Minas Gerais, de grootste arabicateeltregio, viel gemiddeld een keer zoveel neerslag als het langjarig gemiddelde. Het toepassen van kunstmest en pesticiden werd daardoor uitgesteld.

Krappere wereldvoorraden 
De zorgen om krappere wereldvoorraden op de robustamarkt nemen toe. Het Vietnamese Bureau van Statistiek meldde dat de koffie-export in januari bijna 31% lager op jaarbasis. Dat komt waarschijnlijk doordat er al eerder in het exportseizoen meer koffie werd geëxporteerd. Nu er minder is te exporteren komt dat tot uiting.

Geruchten over krappere wereldvoorraden van de robustakoffiebonen zijn al langer gaande. Verschillende analisten en organisaties geven aan dat het tekort behoorlijk zal zijn komend seizoen, zoals koffiehandelaar Volcafe dat een recordtekort voorspelt. De speculaties zorgen ervoor dat de prijs blijft oplopen.  

Koffienoteringen
De prijs voor arabicakoffie is op het moment van schrijven gestegen tot $177,2 cent per pond op de termijnmarkt ICE in New York. Vorige week vrijdag met de dip was het laagste punt $172 cent per pond. Robustakoffie noteert vandaag $2.082 per ton op de ICE. Afgelopen vrijdag werd het laagste punt in twee weken bereikt toen er $2.031 per ton op het bord stond.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden