Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Optimisme over economie groeit op grondstofmarkt

8 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwenotering op de Matif steeg gisteren naar €293,75 per ton. Op de beurs in Chicago bewoog de koers vooral zijwaarts. Een mogelijk nieuw offensief van Rusland in Oekraïne stuwde de prijs omhoog. Het is voor spelers op de granenmarkt onduidelijk hoe dat uit zou pakken voor de tarwemarkt en die onzekerheid wordt op de tarwemarkt in geprijsd.

Soja
Soja deed op de CBoT gisteren een stapje terug. De oplopende spanning tussen de VS en China drukte zijn stempel op de markt. Sommige analisten speculeren dat China handelsbeperkingen zou kunnen opleggen waardoor onder andere de import van Amerikaanse soja bemoeilijkt zou kunnen worden.

Suiker
De daling van de suikernoteringen zette gisteren niet verder door. Sterker nog gisteren deden de prijzen zowel in Londen als New York weer een stapje omhoog. Dat hangt deels samen met een gestegen prijs voor ruwe olie. Voor Brazilië wordt een grote suikerrietoogst verwacht en dat was één van de factoren die de prijzen de laatste dagen drukte. De oogst begint daar pas in april.

Koffiebonen
De koffienoteringen lieten gisteren een kleine stijging zien. Een tegenvallende export van arabica uit Colombia gaf de markt steun. Colombia voerde in januari 19% minder koffie uit vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Palmolie
Beperkte beschikbaarheid zorgt voor een stevige bodem in de palmoliemarkt. De voorraad palmolie zakte naar het laagste punt in vijf maanden. Daar komt nog bij dat Indonesië de export quota tegen het licht houdt. Dat doet de regering van het land om de prijs op de binnenlandse markt in de hand te houden.

Aardgas
De notering van aardgas op de TTF blijft stabiel onder de €60 per MWh. Het relatief koude weer op het moment brengt de markt nauwelijks in beroering. Relatief goed gevulde Europese gasopslagen en een voorspoedige aanvoer van LNG houden de aardgasmarkt in bedwang.

Brent-olie
De koers van Brent ruwe olie is afgelopen handelssessie verder gestegen en sloot boven de $83 per vat. Een krimpende voorraad van ruwe olie in de VS gaf de markt steun. Daar komt bij de verwachtingen voor de Amerikaanse economie gunstig zijn waardoor de vraag naar olie verder groeit. Ook de aardbeving in Turkije heeft effect op de olieprijs. Een grote olieterminal in het land is daardoor tijdelijk buitenbedrijf.

Euro/dollar
De euro/dollar koers liet gisteren een kleine stijging zien. Jerome Powell de president van de Amerikaanse centrale bank Fed sloegen gisteren een iets andere toon aan dan waar de markt op rekende. Dat had een bullish effect op de koers van de dollar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden