Shutterstock

Analyse eetbare olie

Olijfolieprijzen van piek naar stabiel tot dalend

30 Januari 2023 - Klaas van der Horst

De prijzen voor olijfolie zijn voorlopig over de piek heen. Dit geldt in ieder geval voor Spanje. Maar ook in Italië gaan de prijzen niet alleen maar meer omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de markt als geheel lijkt er iets meer ontspanning te komen. In Spanje is nog steeds een groot neerslagtekort, net als in Portugal, maar in Italië heeft het in de voorbije tijd meer geregend en staat het gewas er beter bij dan vorig jaar. Er wordt daar dus een grotere oogst verwacht dan in het vorige seizoen. Dit is in meer gebieden zo en zorgt voor een andere prijsontwikkeling.

De Spaanse olijfolieprijs is en blijft de belangrijkste graadmeter voor de markt. Toch leek het er maandenlang op dat er alleen meer berichten waren over tegenvallende oogsten en verder oplopende prijzen. Voor telers was dit goed nieuws.

Overschot olijven en olie
De laatste tijd duiken ook andere berichten op. Albanië, weliswaar een klein teeltgebied, kampt zelfs met een overschot in de markt, waar kennelijk geen kopers voor zijn. In Syrië heeft de productie zich vorig jaar ook flink hersteld. Er is ruim 50% meer productie bij gekomen ten opzichte van 2021. Ook in Jordanië en Israël/de Palestijnse gebieden is er een groter aanbod. Deze teeltregio's halen het niet in belang ten opzichte van Spanje, maar toch is de markt veranderd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden