Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijzen onder druk, maar niet in India

24 Januari 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen op de Matif en CBOT zijn maandag scherp gedaald.  Sneeuw en regen in de VS is goed nieuws voor de tarwe daar. In Europa was de vorst rond de kerst zonder gevolgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat was in beide gevallen goed nieuws voor de opbrengsten. De sneeuw zorgt bovendien voor een beschermende deken voor de kou die later deze week wordt voorspeld voor de VS. De Europese Unie heeft in de periode 1 juli tot 22 januari in totaal 18,14 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is meer dan vorig seizoen toen er in dezelfde periode 17,1 miljoen ton tarwe werd geëxporteerd. 

De Indiase tarweprijzen bereikten maandag een nieuw hoogtepunt, nadat de Indiase regering besloot te wachten met het vrijgeven van extra voorraden om de binnenlandse markt ietwat te kalmeren. 

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne doet de Indiase regering verwoede pogingen om de binnenlandse tarweprijs onder controle te krijgen. Zo stelde India een exportverbod in nadat er sprake was van extreem hoge temperaturen in het groeiseizoen. India is een relatief kleine speler op de wereldwijde tarwemarkt, maar wel de op één na grootste producent ter wereld. En er is krapte op de binnenlandse markt, ondanks het exportverbod. Er zijn interventievoorraden die de krapte moeten verlichten, maar het vrijgeven daarvan is dus door de overheid uitgesteld. 

Koersstijgingen
Bij het openen van de markt stond de prijs van het maartcontract voor tarwe hoger doordat handelaren hun shortposities wilden afdekken. De stroperige exportvraag en de eerder genoemde regenval remt de koersstijging af. Op dit moment staat de tarwekoers op de CBoT 1,84% hoger dan gisteren en komt uit op $269,42 per ton. Gisteren sloot de koers op $264,55 per ton. 

Ook op de Matif is de tarweprijs momenteel stijgende. Deze staat 1,16% hoger dan gisteren en komt uit op €282,50 per ton. De koers sloot gisteren op €279,25 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden