shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Tarwekoers zakt verder, koffie scherp omhoog

24 Januari 2023 - Max van der Heijden

Het was gisteren een relatief rustige markt op de grondstoffenmarkt. De granenmarkten sloten opnieuw lager. En een verbod op een type pesticide heeft mogelijk gevolgen voor de Europese suikerbietenteelt. Dit is de Markt Starter van dinsdag 24 januari 2023.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen op de Matif en CBOT zijn maandag scherp lager gesloten. Vandaag liet de markt al wat herstel zien dankzij koopjesjagers tijdens de Aziatische handelssessie. Inmiddels staat de koers echter al weer lager. Sneeuw in de VS is goed nieuws voor het vochtniveau van graangewassen.

Soja
De sojabonenkoers ging op dezelfde koers door als eind vorige week en sloot maandag lager. De sojabonen zitten tijdens de Aziatische handelssessie in de lift, mede door nieuws dat de Amerikaanse export lager uitvalt dan vorige week.

Suiker
De suikerkoers in New York sloot maandag licht lager, de koers in Londen sloot licht hoger. De prijs in Europa steeg ligt na een uitspraak van het Europees Hof die de inzet van gewasbeschermingsmiddelen met de stof neonicotinoiden in de ban doet, die schadelijk worden geacht voor bijen. De rechterlijke uitspraak maakt het voor boeren minder aantrekkelijk om suikerbiet in te zaaien. In Nederland zijn de neonicotinoiden al enige jaren verboden.

Koffie
De arabicakoers sloot maandag scherp hoger. De robustakoers was vlak en sloot licht lager. Een sterkere dollar moedigde de verkoop van robustafutures aan. 

Palmolie
Vandaag wordt er in Maleisië geen palmolie verhandeld vanwege het Chinees Nieuwjaar. 

Aardgas
De gasprijs is maandag gedaald. Vorige week zat de prijs in de lift door de koude golf in Europa, maar nu het langzaam weer warmer wordt gaan de prijzen ook weer omlaag. De Europese gasvoorraden zijn voor 78% gevuld. En er wordt nog steeds veel LNG geïmporteerd. 

Brent-olie
De Brent-oliekoers sloot maandag hoger en is dinsdag vlak. De prijs bereikte gisteren het bijna-hoogste punt in zeven weken tijd. Dit komt mede door de hoop dat de vraag vanuit China snel aansterkt en minder agressief monetair beleid van de centrale banken. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers sloot maandag heel licht hoger en bereikte het hoogste punt in negen maanden tijd. Dit na uitspraken van onder meer Klaas Knot dat er geen reden is voor de ECB om de renteverhogingen te vertragen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden