Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Amerika exporteert meer soja dan verwacht

18 Januari 2023 - Max van der Heijden

De Amerikaanse soja-export zit in de lift en de hoop dat de Chinese economie snel herstelt stuwt de olieprijs omhoog. Tot slot herstelt de palmolieprijs zich na een sterke daling op dinsdag. Dit is de Markt Starter van woensdag 18 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif zijn dinsdag opnieuw gedaald, het tarwecontract voor maart op de CBoT steeg juist. Die prijs profiteerde van de scherpe stijging van de maïs en sojaprijzen. Het Algerijnse graanagentschap OAIC heeft in een internationale tender zo'n 510.000 tot 600.000 ton maaltarwe gekocht.

Soja
De sojaprijs zat vorige week al in de lift en zette die koers dinsdag gewoon door. De koers profiteerde van het nieuws dat 119.000 ton Amerikaanse soja is verkocht aan onbekende partijen. Vorige week werd er in totaal 2,075 miljoen ton sojabonen geëxporteerd vanuit de VS, boven de verwachting van handelaren. 

Suiker
De suikerprijzen in Londen en New York liepen dinsdag op, mede door de hoge olieprijzen die de productie van ethanol aantrekkelijk maken ten koste van de productie van suiker. De Indiase export in de periode oktober tot en met 15 januari lag 4,4% hoger dan een jaar geleden. 

Koffie
De arabica- en robustaprijzen zijn dinsdag gedaald. Meer regenval in Brazilië zorgt mogelijk voor hogere opbrengsten en dus voor lagere prijzen. Vorige week viel in Minas Gerais 351% van het historisch gemiddeld aan regen. Ook werd bekend dat de Braziliaanse groene koffie export in 2022 zo'n 2,7% lager lag dan een jaar eerder. 

Palmolie
De palmolieprijs daalde dinsdag scherp, maar laat woensdag herstel zien. De koers volgt vandaag de sterke ruwe en plantaardige oliën. Wel drukte geruchten dat India hogere importheffingen overweegt op de prijs. Dinsdag daalde de prijs ook door zwakke economische data uit China. 

Aardgas
De gasprijzen lieten dinsdag een lichte stijging zien. Maar zijn nog altijd relatief laag. Een precieze reden voor de stijging is niet aan te wijzen. 
 

Brent-olie
De Brent olieprijs zit woensdag in de lift en stijgt naar $86 per vat. De groeiende hoop dat de Chinese vraag herstelt weegt zwaarder dan de angst voor een eventuele recessie. China verwacht een economisch herstel na het niveau van voor de pandemie dit jaar zodra de coronabesmettingen over hun piek heen zijn. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde dinsdag. De euro verloor waarde na een rapport van Bloomberg dat meldde dat ECB-beleidsmakers overwegen om het tempo van de rente verhogingen te verlagen ten opzichte wat vorige maand door ECB-president Lagarde werd aangegeven. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden