Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Corona in China is X-factor op grondstoffenmarkt

27 Januari 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan. Dit is de marktstarter van vrijdag 27 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe trekt weer aan
De oplopende spanningen in Oekraïne zorgt voor opwaartse beweging op de tarwemarkt. Het maartcontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met een slordige €4 naar €288,75 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe in de lift. Het is de eerste serieuze stap naar boven sinds eind december. 

Soja stijgt verder
De sojaprijzen in Chicago laten al langere tijd een opwaartse trend zien, zij dat het koersverloop grillig is. De afgelopen dagen trok de koers aan tot $559 per ton door een sterkere reaal. Lange tijd was de markt in spanning door slechte oogstprognoses in Argentinië, maar door recente regenval zijn die zorgen naar de achtergrond verdwenen. Wel is er onzekerheid hoe groot de Chinese vraag gaat uitpakken, nu het land in de greep is van een snel oplaaiende coronapandemie. Dit verklaart het grillige prijsverloop. 

Grillige suikermarkt lift mee
Ook de suikermarkt is grillig, met recent snelle prijsstijgingen tot $455 per ton op de ICE in New York. Dit is het hoogste niveau sinds de jaarwisseling. Analisten schrijven de prijsstijging toe aan de opleving op de financiële markten, waar suiker op meelift. Ook de sterkere reaal helpt een handje. Houders van termijnmarktcontracten zijn daardoor weinig geneigd tot het afbouwen van posities. Wat op de achtergrond ook meespeelt is dat India de exportbeperkingen op suiker niet gaat verruimen, al is dat nieuws al een tijdje bekend.  

Tekort aan koffie dreigt
De rally op de koffiemarkt zet door. Sinds 9 januari al zit de koffieprijs op de ICE in New York non-stop in de lift. De arabica-boon profiteert van een dreigend tekort aan robusta. Koffiehandelaar Volcafe heeft voorspeld dat de robustamarkt voor het seizoen 2023/24 een recordaantal van 5,6 miljoen zakken tekort komt, dat is een verdubbeling van het huidige tekort. 

Palmolie oogt rustig
De palmoliemarkt beweegt vrij rustig omlaag, hoewel de markt onderliggend genoeg onzekerheden kent. Een daarvan is de coronapandemie in China. Op korte termijn perkt dit de afzetkansen in, maar op de langere termijn kan het opening van de economie wel gunstig uitpakken. Dan zijn er ook nog de Europese plannen om een ontbossingsbeleid door te voeren, dat voor producenten als Indonesië en Maleisië mogelijk ongunstig uitpakt. De markt is teruggezakt tot 3.781 Maleisische ringgit per ton. 

Aardgas daalt verder
De downtrend op de aardgasmarkt duurt voort, waarbij de TTF-Future gisteren (26 januari) onder de grens van €55 per megawattuur dook. Dit is het laagste niveau sinds september 2021. Hoeveel neerwaartse potentie er nog is, moet blijken. Analisten verwachten geen grove dalingen meer. Een prijsstijging ligt ook niet op de loer, behalve bij een onverwachte koude winterperiode en een verdere escalatie van het conflict in Oekraïne. De naderende intensivering door het leveren van Westerse tanks brengt de aardgasmarkt echter niet in beroering. 

Brent-olie met handrem omhoog
De prijs van Brent-olie trekt - in kleine stapjes - alweer een paar weken aan, waarbij de koers nu kort onder $90 per vat schuurt. Meerdere krachten werken tegen elkaar in. Op het moment zorgt optimisme over de Chinese economie voor opwaartse druk op de olieprijs. Tegelijkertijd duwt recessieangst in de Verenigde Staten de olieprijs naar beneden. 

Waarde euro op weg naar $1,10
Een euro is ondertussen weer bijna $1,09 Amerikaanse dollar waard. Dit is ongeveer gelijk aan het niveau vorig jaar maart. Door de oorlog verzwakte de Europese munt toen snel, maar sinds eind vorig jaar volgt een herstel plaats. De markt rekent op flinke renteverhogingen van de ECB, waar de FED waarschijnlijk voorzichtiger gaat verhogen door de naderende recessie in de VS. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden