Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Hoge olieprijs stuwt prijs van suiker omhoog

12 Januari 2023 - Max van der Heijden

De suikerprijs bereikte in Londen afgelopen vrijdag het laagste punt sinds 31 oktober, maar zit sindsdien in de lift. De prijs in New York bereikte maandag het laagste punt in twee maanden tijd, maar ook daar gaat de prijs omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat heeft veel te maken met de hoge olieprijs. De prijs van olie wordt sinds vorige week hoger en daarmee stijgen ook de suikerprijzen. Daardoor wordt suikerriet namelijk aantrekkelijker als grondstof voor ethanol waardoor er minder suiker beschikbaar komt. Ook steeg de waarde van de Braziliaanse real de afgelopen week weer na een dip. De real was tegenover de dollar vandaag (donderdag) het meest waard in 2,5 weken tijd en een sterke munt is over het algemeen nadelig voor de export.

Productie
Woensdag meldde Unica dat de Braziliaanse suikerproductie voor het seizoen 2022/23 tot en met december 4% hoger was en steeg naar 33.462  miljoen ton. Eerder werd duidelijk dat de Indiase suikerproductie in de periode oktober tot december 2022 3,7% hoger was dan een jaar geleden. 

In België heeft hevige vorst begin december zo'n duizend hectare aan suikerbiet vernietigd. Het gewas raakte beschadigd door de combinatie van vorst en een snelle ontdooiing daarna. Er wordt volgens de Confederatie van Belgische Bietentelers een discussie gevoerd of en hoe de boeren gecompenseerd kunnen worden voor de geleden schade.

In Groot-Brittannië lijkt de vorst ervoor gezorgd te hebben dat de hoeveelheid suiker in de bieten is gedaald. Boer Robert Law meldt aan Farmers Weekly dat zijn bieten van 15,5% naar 14,2% suikergehalte zijn gedaald.

Koersen
De koers op de beurs van New York lag gisteren 0,56% hoger dan een week eerder en kwam uit op $433,21 per ton. De prijs op de beurs in Londen bedroeg dinsdag $546,10 per ton. Een daling van 0,26%. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden