Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Winterse kou bedreigt Russische tarwe

10 Januari 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs is maandag lager geëindigd en lijkt vandaag weer verder te dalen. Onder meer de zwakke vraag naar Amerikaanse tarwe zorgt voor lagere prijzen op de CBoT.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Oekraïne kan het relatief zachte winterweer voor problemen gaan zorgen. Hierdoor is een belangrijk deel van de tarwe nauwelijks winterhard. Mocht het later deze winter alsnog gaan vriezen dan is deze tarwe gevoelig voor vorst. Bovendien heeft het warme weer ervoor gezorgd dat luizen, ziektes en schimmels zich lang hebben kunnen verspreiden. 

India
India lijkt dit jaar een recordtarweoogst tegemoet te gaan. Dat meldt Reuters op basis van meerdere bronnen in de handel en wetenschap. De hogere tarweprijs was voor Indiase boeren reden om meer tarwe in te zaaien en te kiezen voor rassen met een hogere opbrengst. Ook de relatief lage temperaturen tijdens het groeiseizoen dat van oktober tot en met maart loopt zijn gunstig voor het gewas. Volgens de prognoses komt de totale oogst uit op 112 miljoen ton, meer dan de 106,84 miljoen ton van een jaar geleden. 

India is de op één na grootste tarweproducent ter wereld, maar speelt op de wereldmarkt een relatief kleine rol. Het merendeel van de tarwe is namelijk voor eigen gebruik bedoeld. Als het land dit jaar niet te maken krijgt met een hittegolf tijdens de afrijping, zoals vorig jaar gebeurde, komt er mogelijk meer tarwe beschikbaar voor de export. 

De Russische tarweprijzen zijn sinds de jaarwisseling vrijwel onveranderd gebleven, maar zullen mogelijk gaan stijgen als strenge vorst de wintertarwe hindert. Nog altijd kost Russische tarwe met 12,5% eiwit zo'n $306 per ton voor aflevering in de eerste helft van februari. Als de bovenste laag aarde een temperatuur bereikt van -15 graden celsius kan dat een probleem zijn voor de tarwe, meldt Sovecon. Vooralsnog zijn de voorspellingen dat het warmer wordt na 11 januari. Maar als de kou aanhoudt kan dat volgens het adviesbureau weleens een belangrijke factor gaan worden. 

Koersen
Op het moment van schrijven staat de tarwekoers op de Matif 1,85% lager dan de slotkoers van gisteren. Een daling van €296,50 per ton naar €291 per ton. De prijs van het maartcontract op de CBoT staat zelfs 2,29% lager en komt uit op $266,21 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden