Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Chinese soja-import heeft mogelijk piek bereikt

12 Januari 2023 - Max van der Heijden

Stukje bij beetje klimt de prijs van het januaricontract sojabonen omhoog. Nog altijd is het te droog in Argentinië en de verwachting is dat de vraag naar sojabonen in China gaat stijgen nu zondag de grenzen weer open zijn gegaan en Chinese emigranten voor het eerst in lange tijd weer familie kunnen bezoeken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China is de grootste sojabonenimporteur ter wereld. Jaarlijks importeert het meer dan 60% van de wereldwijde hoeveelheid sojabonen. Van die bonen wordt slechts 3% als voedsel gebruikt. De overige 97% wordt verwerkt tot dierenvoeder. Naar schatting importeerde China in 2022 94 miljoen tot 95 miljoen ton sojabonen. Minder dan 2 miljoen ton is niet genetisch gemodificeerd en komt uit Canada, Rusland of Benin. De overige sojabonen zijn genetisch gemodificeerd en komen uit Argentinië, Brazilië of de VS.  

De sojabonenimport heeft mogelijk al een piek bereikt. Zo lag de sojabonenexport gedurende de eerste elf maanden van 2022 8,1% lager dan dezelfde periode een jaar eerder.

Naast de grootste soja-importeur is China ook de vierde grootste sojaproducent ter wereld. En de grootse producent van niet genetisch gemodificeerde sojabonen. Dat heeft er alles mee te maken dat het niet toegestaan is om gemodificeerde sojabonen in te zaaien in China. Door deze regelgeving en een gebrek aan land en water fluctueert de hoeveelheid sojabonen die jaarlijks in China geoogst worden tussen de 15 en 20 miljoen ton. Daarvan wordt zo'n 80% verwerkt tot voedsel, zoals tofu.

Lange termijn
Naar mate de Chinese bevolking en het gemiddelde inkomen groeiden, groeide ook de vraag naar dierlijke producten zoals vlees. De sterke groei van de Chinese sojabonenimport is voor een belangrijk deel toe te wijzen aan die factoren. Nu China van plan is om op termijn het aandeel sojameel in zijn dierenvoeder te verlagen, heeft dat ook een grote impact op de wereldwijde sojamarkt.

Raboresearch, het onderzoeksbureau van de Rabobank, voorspelt dat de Chinese sojabonenexport gaat dalen. Van zo'n 95 miljoen ton dit jaar, naar 87 miljoen ton in 2025 en 84 miljoen ton in 2030. Hoewel de Chinese voerconsumptie gaat stijgen van 450 miljoen ton in 2021 naar 486 miljoen ton in 2025 en 523 miljoen ton in 2030, daalt het aandeel sojameel in dat voer. Momenteel, zo berekende de bank, bestaat 15,3% van het Chinese voer uit sojameel. In 2030 zal dat aandeel gedaald zijn naar 12%.  

Groeiregio's 
China blijft volgens RaboResearch de grootste sojabonenimporteur, maar groei zal uitblijven. Die zal zich verplaatsen naar de opkomende economieën in het Midden-Oosten, Zuidoost- en Zuid-Azië. Het wereldwijd verhandelde volume sojameel zal volgens de voorspellingen snel stijgen. Aangedreven door de groeiende vraag naar biobrandstof zullen de VS en Brazilië steeds meer sojabonen in eigen land verwerken om de sojaolie voor eigen gebruik te houden en het meel te exporteren. 

Op korte termijn gaan analisten nog altijd uit van een groeiende sojabonenimport door China, nu het land de voorraden moet aanvullen na de lockdown. Wel is er onzekerheid door het stijgende aantal coronabesmettingen in het land. 

S&P Global meldt dat de Chinese sojabonenimport zal stijgen naar 98 miljoen ton in 2023. Dit op basis van een enquête onder meer dan tien grote sojamalers, handelaren en brokers. De importstijging komt volgens analisten door de wens van de overheid om de eigen reserves aan te vullen, nadat het land in 2022 sojabonen uit eigen voorraad heeft verkocht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden