Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Slechte prognose stuwt olijfolieprijs verder op

9 Januari 2023 - Klaas van der Horst

De prijzen voor olijfolie blijven stijgen en hebben op diverse plaatsen rond de Middellandse Zee recordniveau's bereikt. De verwachting is dat deze ontwikkeling verder doorzet, omdat de oogstvooruitzichten voor het lopende jaar ook erg slecht zijn.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit berichten uit diverse olijfolie producerende landen. In Jaèn, de belangrijkste markt in Spanje, de grootste olijfolieprducent ter wereld, steeg de prijs voor virgin/vierge olijfolie naar ruim €4,90 per kilo. Extra vierge tikte een prijs aan van krap €5,40 per kilo. In Italië werden nog veel hogere prijzen genoteerd. 

Spanje kan volgens de meest recente ramingen dit seizoen (2022/23) mogelijk een nog kleinere oogst verwachten dan die van 2012/13. Die werd toen aangemerkt als de slechtste in meer dan honderd jaar. Ook in Portugal, Marokko en Tunesië worden veel lagere oogsten voorzien dan in het groeiseizoen 2021/22. In Italië wordt eveneens een slechte oogst verwacht.

Top-1- olijfolieproducenten
Vooral de landen in het westelijke Middellandse Zeegebied kunnen fors lagere oogsten verwachten. Bron data: Olive Oil Times.

In het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied worden juist betere oogsten voorzien. Afgezien van Turkije en Griekenland zijn de olijfboomgaarden daar wel veel kleiner dan in Spanje.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden