Lucas Photo / Shutterstock.com

Markt Starter Grondstoffen

Meeste grondstofprijzen dalen, China opent grenzen

9 Januari 2023 - Max van der Heijden

China heropende zondag officieel de grenzen en het is afwachten wat dat gaat betekenen voor de prijzen van grondstoffen zoals sojabonen en olie, waarvan het land grootimporteur is. Dit is de Markt Starter van Maandag 9 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwecontracten op de Matif en CBOT schommelden de afgelopen week op en neer en zijn vorige week lager geëindigd. Naast de constant aanwezige druk vanuit het Zwarte Zee gebied, zorgt de Australische oogst er nu ook voor dat de prijzen onder druk blijven. Wel wordt het steeds duurder om granen uit de Zwarte Zee regio te halen. De transportkosten zijn met meer dan 20% gestegen sinds begin dit jaar. 

Soja
Het contract sojabonen op de CBOT is vrijdag scherp gestegen. Dit dankzij droogte in Australië en verwachte hogere vraag in China. In het eerste land is het nog te droog en zijn de omstandigheden nog te stressvol voor het gewas. China opende zondag de grenzen en de verwachtingen zijn dat de vraag van de grootste soja-importeur ter wereld nog verder toeneemt. 

Suiker
De suikerprijzen in Londen en New York zijn vrijdag gedaald. Verbeterde voorraadvooruitzichten zorgden voor de lagere prijzen. Vorige week maakte India al bekend meer suiker te hebben geproduceerd in de periode december. Ook vanuit Brazilië kwam er eerder al nieuws dat de productieschattingen zijn verhoogd. Het is de vraag wat de bestorming van het Braziliaanse parlement door aanhangers van oud-president Javier Bolsanaro betekent voor de prijs. 

Koffie
De arabica- en robustaprijzen zijn vrijdag lager geëindigd. De groeiende voorraad koffie in magazijnen zorgt ervoor dat de prijzen blijven dalen. Vrijdag bereikte de ICE-voorraad Arabica het hoogste punt in zes maanden tijd. Ook exporteert Vietnam vorig jaar 10.1% meer Robusta dan een jaar eerder. Net als bij suiker, is het de vraag wat de impact is van de bestorming van het Braziliaanse parlement op de koffiemarkt. 

Palmolie
De palmolieprijzen op de beurs van Maleisië bereikte maandag het laagste punt in 11 dagen tijd. Handelaren wachten vandaag op vraag en aanbod data die dinsdag moet verschijnen. Ook de zwakke concurrerende plantaardige oliën zorgen voor lagere prijzen. 

Aardgas
De prijs op de TTF Gas Futures is vrijdag onder de €70 per MWh geëindigd. De stand van zaken op de markt is de afgelopen dagen ongewijzigd geweest. Nog altijd is het ongewoon warm voor de tijd van het jaar , zijn de gasvoorraden goed gevuld en wordt er veel windenergie opgewekt. Wel zijn er zorgen over toegenomen concurrentie op de LNG markt vanuit China en andere Aziatische landen. 

Brent-olie
De Brent-olieprijzen zaten de afgelopen dagen in de lift. De hoop is dat de vraag vanuit China verder aansterkt en dat de FED een minder agressief monetair beleid uitvoert. Zondag zei Guo Shuqing, partijsecretaris van de Chinese Volksbank dat de Chinese economische groei zich snel zal herstellen naar normale groeicijfers. En hedge-fondsmanager Pierre Andurand denkt dat de olieprijzen kunnen stijgen naar $140 per vat als Azië dit jaar volledig heropent.

Euro/dollar
De euro/dollar koers is vrijdag gestegen. De euro herstelde zich nadat het eerder in de week het laagste punt in 4 weken tijd bereikte. En profiteerde van een zwakke dollar die in de uitverkoop ging.  Het rendement op Treasury Notes daalde vrijdag nadat bekend werd dat de Amerikaanse dienstensector op het snelste tempo was gekrompen in 2,5 jaar tijd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden