Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstofprijzen dalen scherp door recessiezorgen

5 Januari 2023 - Max van der Heijden

Een scherp dalende olieprijs, een overschot aan Russische tarwe. Zorgen over Chinese besmettingen en de gasprijs op het laagste niveau sinds november 2021. Dit is de Markt Starter van donderdag 5 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBOT zijn woensdag scherp gedaald. Een overschot aan Russische tarwe is hier de reden voor. De Amerikaanse tarwe zit licht in de lift tijdens de Aziatische sessie, dankzij koopjesjagers. Maar het grote Russische aanbod beperkt enige echte groei. Bovendien zijn er zorgen over economische tegenwinden en moedigde de groei in coronabesmettingen in China het verkopen van grondstoffen aan.

Soja
Ook de prijs van sojabonen is woensdag flink lager geëindigd. Een grondstoffen uitverkoop en lagere ruwe olieprijzen duwde de prijs van de sojaboon omlaag. Argentinië heeft 80,1% van de soja-oogst van vorig seizoen verkocht. Dat is iets minder dan het seizoen daarvoor toen 80,5% werd verkocht. 

Suiker
De suikerprijzen daalden woensdag naar het laagste punt in 3 weken tijd doordat ruwe oliekoersen meer dan 5% aan waarde verloren. Hierdoor wordt de inzet van suikerriet voor ethanol minder aantrekkelijk. Tevens meldde de Indian Sugar Millers Association dat de Indiase suikerproductie in de periode oktober-december 3,7% hoger is dan een jaar geleden. 

Koffie
Regenval in Brazilië zorgde er onder meer voor dat de arabicaprijs daalde en het laagste punt in drie weken tijd bereikte. De regen zal bovendien aanhouden. Ook is Arabica momenteel aantrekkelijk voor indexfondsen, zeggen analisten. De Costa-Ricaanse koffie-export lag in december 11,7% lager dan een maand eerder.

Palmolie
De palmoliekoers is woensdag lager geëindigd en lijkt ook donderdag te gaan dalen. De zwakkere koers van concurrerende oliën drukt de prijs omlaag. Ook werd bekend dat de Maleisische palmolievoorraden in december het laagste punt bereikten in vier jaar tijd door tragere export en productie. De productie daalde met 3% en de export met 1%.

Aardgas
De Europese aardgasprijs blijft maar dalen en bereikte woensdag het laagste punt sinds oktober 2021. Warmer dan verwacht weer, dat de komende weken zal aanhouden heeft de zorgen over gastekorten en rantsoenering weggenomen. Bovendien wordt er nog steeds veel LNG geïmporteerd en zijn de voorraden voller dan normaal. 

Brent olie
De Brent olieprijs is woensdag scherp lager geëindigd, donderdag laat de prijs enig herstel zien. De olieprijs verloor de afgelopen dagen bijna 10% aan waarde. Met name door de sterke groei van coronabesmettingen in China, een belangrijke olie-importeur waardoor de vooruitzichten op de korte termijn een stuk minder rooskleurig waren. Bovendien zijn er zorgen over een recessie in de VS en is de Amerikaanse olievoorraad weer aan het groeien. Ook groeide de OPEC productie in december. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers steeg woensdag mede door dat een zwakke dollar handelaren aanmoedigde euro's in te kopen. Ook zijn de lage energieprijzen goed nieuws voor de euro. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden