Shutterstock

Analyse Palmolie

Palmolieprijs kruipt verder uit decemberdal

4 Januari 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijzen komen langzaam verder uit het dal. Een hogere dan verwachte export naar India, afnemende voorraden en ook iets strengere exportregels in Indonesië doen hun werk. Ook helpt het dat palmolie nog steeds de goedkoopste eetbare olie is die in grote volumes beschikbaar is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs in Rotterdam zit momenteel rond de $1060 tot $1065 per ton. Dat is $100 meer dan een maand geleden. Analisten en ook grote brokers zijn kennelijk toch optimistisch over de markt, al is er niet alleen maar nieuws dat aanleiding geeft tot hogere prijzen.

Zo zijn de verwachtingen van de Chinese economie nog niet erg rooskleurig. De bedrijvigheid lijdt sterk onder de om zich heen grijpende Covid-epidemie. Ook moet de palmoliemarkt zien te leven met een steeds verdere uitfasering van palmolie voor gebruik in biobrandstof binnen de EU.

Uitfasering en landgrab
Dit schrikt niet iedereen af overigens. In Brazilië blijven grote bedrijven, zoals Agropalma, palmolieplantages opzetten om daar vandaan olie te kunnen exporteren naar Noord-Amerika, en Azië. 'Landgrab' wordt daarvoor niet geschuwd.

Er zijn anderzijds genoeg factoren die de palmoliemarkt en vooral de palmolieprijzen omhoog helpen. Zo probeert Indonesië, 's werelds grootste producent, om toch iets meer beperkingen op te leggen aan de export van palmolie. Voortaan mag niet een volume van 8 keer het binnenlands verbruik worden geëxporteerd, maar slechts 6 keer. 

Blijvend lage invoertarieven
India, dat 's werelds grootste importeur is van eetbare olie, heeft ondertussen getekend voor blijvend lage invoertarieven voor eetbare olie. En omdat palmolie verreweg het goedkoopst was en is, wordt hiervan het meeste geïmporteerd, ten koste van soja- en zonnebloemolie. Die laatste producten zijn nog steeds zo'n $300 per ton duurder. In november was het prijsverschil zelfs ruim $450 per ton. 
Omdat India vorige maand bijna twee keer zo veel palmolie importeerde dan in december 2021 en er ook in de voorgaande maanden volop werd gekocht, zijn de voorraden palmolie ook behoorlijk gedaald. Dit helpt allemaal om de prijs verder omhoog te krijgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden