Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Speculanten zien botermarkt als glad ijs

4 Januari 2023 - Wouter Baan

De druk op de boterprijzen houdt ook in het nieuwe jaar aan. Afhankelijk van de origine bewegen de marktprijzen op of net onder de grens van €5.000 per ton. De roomprijzen – als vloeibare grondstof voor de boterproductie – is ondertussen bezig om uit de kerstdip te klimmen. De verwachting is dat room en boter in de komende weken weer meer afstand van elkaar nemen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de voorlaatste week van 2022 was room zelfs even goedkoper dan boter, zo blijkt uit de noteringen van DCA. Historisch gezien is dat een zeldzaamheid. De vloeibare zuivelprijzen, inclusief room, hadden dit jaar extreem veel last van de kerstdip. De verwerkingscapaciteit in de zuivelsector neemt in de vakantieperiode duidelijk gas terug, maar door de gestegen melkaanvoer in Noordwest-Europa was en is er veel aanbod vloeibare zuivel. Koopjesjagers konden zodoende hun slag slaan.

Nieuwe balans
Begin 2023 is de vetmarkt weer op zoek naar een nieuwe balans. De eerste stappen zijn hiertoe al gezet. Terwijl de boterprijzen blijven wegzakken, zitten de roomprijzen weer in de lift. Hoewel de boterprijzen in het vierde kwartaal fors zijn afgenomen, is niet de verwachting dat op korte termijn al wordt toegewerkt naar een bodem. De voorraden zijn drukkend ruim en de koopinteresse is beperkt. Bovendien zijn speculanten afwezig. De markt oogt te onvoorspelbaar om grote risico's te nemen, ook voor shortposities. Door de grillige prijsbewegingen in 2022 zijn handelshuizen in algemene zin meer afwachtend geworden.  

Net als in de kaas- en melkpoederhandel is ook de botermarkt in de greep van de inflatie. Het is lastig in te schatten in hoeverre de hogere prijzen leiden tot vraaguitval. Ook is een verschuiving zichtbaar van merkenzuivel naar private label. FrieslandCampina, geen kleine speler op de Europese botermarkt, gaf eind december publiekelijk toe dat de afzetvolumes onder druk staan. Andere verwerkers bevestigen dit liever 'off the record'.

Wereldmarkt
Op de wereldmarkt is Nieuw-Zeelands product, uitgedrukt in dollars, het meest competitief. Amerikaanse boter is sinds oktober juist duurder dan product uit Europa. Wel is de botermarkt op alle continenten dalende. De Europese botervolumes die de wereldmarkt op gaan, zijn echter beperkt. Uiteindelijk is de markt afhankelijk van de interne Europese consumptie die zich begin januari nog bijzonder lastig laat inschatten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden