Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Zwakkere real maakt koffie en suiker goedkoper

4 Januari 2023 - Max van der Heijden

Het was dinsdag op veel beurzen de eerste handelsdag van 2023. Veel koersen begonnen het jaar negatief door grotere voorraden, regenval en een zwakke lokale munt. Dit is de Markt Starter van woensdag 4 januari 2023. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs is dinsdag flink lager geëindigd op de eerste handelsdag van 2023 in Chicago. Ook in Parijs daalde de prijs. Ondanks teleurstellende tarwe-export vanuit de VS en zorgen over winterschade in dat land daalde de tarweprijs toch. Mede doordat de Russische oogstverwachting wederom naar boven is bijgesteld.

Soja
Het sojabonencontract is het jaar flink lager begonnen. Regenval in Argentinië heeft het gewas daar goed gedaan, maar voor de komende dagen is heet en droog weer voorspeld, waardoor de gewastress zich weer zal herstellen.

Suiker
De suikerprijzen in zowel New York als Londen begonnen 2023 zoals ze 2022 eindigden, dalend. De daling van de Braziliaanse real was hier de reden voor. Die bereikte het laagste punt in anderhalve maand en als gevolg daarvan wordt de export van suiker aangemoedigd.

Koffie
Arabicaprijzen daalden dinsdag, robusta zat in de lift. De arabica werd goedkoper na een overvloed aan regenval in belangrijke teeltregio Minas Gerais goed nieuws was voor het gewas. Ook moedigt de lagere koers van de Braziliaanse real, exporteurs uit dat land aan om hun bonen te verkopen. Robusta steeg in prijs doordat de voorraad krapper werd. 

Palmolie
De palmolieprijs bereikte dinsdag het hoogste punt in vijf weken tijd door krappe voorraden vanuit Indonesië en tragere productie. De schatting van een Maleisische palmoliemalersvereniging is dat de productie in december 1,68% lager lag dan een maand eerder. Ook lag de export vanuit Maleisië tussen de 1,7 en 2,8% lager in december vergeleken met een maand eerder.

Aardgas
Na een lichte stijging op maandag, daalde de prijs van de TTF Gas Futures dinsdag weer. De prijs bereikte het laagste punt sinds februari vorig jaar voordat de oorlog uitbrak. Voorspellingen wijzen erop dat het de komende twee weken ongewoon warm is in grote delen van Europa, ook zijn de gasvoorraden goed gevuld, waardoor een felle prijsstijging niet heel waarschijnlijk lijkt.

Brent olie
De Brent olieprijs daalt voor de tweede handelsdag op rij dankzij zorgen over een zwakkere vraag. Angst voor een recessie in de VS en corona gerelateerde onzekerheden in China beheersen de markt. Het aantal coronabesmettingen in dat land stijgt snel en heeft mogelijk een negatieve invloed op de vraag naar brandstof. De heropening wordt op lange termijn nog altijd gezien als een positieve maatregel. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde dinsdag en bereikte het laagste punt in 3 weken. De euro verloor aan waarde door lagere rendementen op de Duitse obligaten en een zwakkere Duitse inflatie in december.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden