Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kooplust China geeft markt koolzaadolie zetje

2 Januari 2023 - Klaas van der Horst

De prijzen voor koolzaadolie en canola-olie voor food zijn in de voorbije week weer iets aangetrokken na een voorgaande periode vanaf ruwweg september met vrij weinig prijsschommelingen. Een van de oorzaken lijkt dat met name China weer op grote schaal koolzaad heeft ingekocht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China heeft maandenlang vrij weinig oliezaden ingekocht. Als het ging om koolzaad/canola bleven de aankopen beperkt tot hooguit zo'n 100.000 ton per maand, maar in november werd opeens bijna 500.000 ton aangekocht. Dat nieuws bracht nieuw leven in de markt. Het ging weliswaar niet om olie, maar zaad. China zal dit zelf persen. Het schoont de markt ondertussen goed op, waardoor de prijzen een impuls hebben gekregen. De laatste notering van het oude jaar lag op $1.220 per ton FOB Rotterdam, waarmee het zo'n $140 per ton meer opbracht dan palmolie. Het imago van koolzaadolie is dan ook iets beter dan dat van palmolie. Soja-olie en zonnebloemolie blijven ondertussen duurder.

China en biodiesel
De markt voor koolzaadolie blijft ondertussen ook mede afhankelijk van de biodieselmarkt. Een aanzienlijk deel van de olie gaat weg  voor biobrandstof en als overheden - zoals recent de Amerikaanse - vinden dat een groter deel biodiesel moet worden bijgemengd aan minerale diesel, dan heeft dit effect op de prijzen.

Afgelopen maand waren marktpartijen juist enigszins teleurgesteld omdat de Amerikaanse overheid bekend maakt dat in het nieuwe jaar minder biodiesel hoeft te worden bijgemengd dan eerst verwacht. Dit gaf lichte druk op de prijzen (wat daarna weer werd opgeheven door het nieuws over de eerder genoemde Chinese aankopen). 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden