Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Strengere exportregels palmolie, koffie goedkoper

2 Januari 2023 - Max van der Heijden

Het is vandaag de eerste handelsdag van 2023. In Brazilië begint Lula aan zijn eerste dag als president. Dat kan gevolgen hebben voor de suikerprijs. Aan de andere kant van de wereld heeft Indonesië de exportregels voor palmolie aangescherpt. En de gasprijs bevindt zich inmiddels rond het vooroorlogse niveau. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen hebben 2022 met een lichte stijging afgesloten. Over het gehele jaar gezien was de tarwekoers relatief vlak. De prijzen sprongen in het voorjaar naar een recordhoogte, maar de graandeal tussen Rusland en Oekraïne en de verlenging daarvan gecombineerd met een grote Russische oogst, zorgde dat de prijzen in het najaar daalden naar het huidige niveau. Op de korte termijn spelen zorgen over de winterschade in de VS een rol.

Soja
De sojabonen zijn het jaar flink hoger geëindigd. Iets dat ook geldt voor de koers over het hele jaar. Zorgen over droogte in Argentinië en een sterke exportvraag zorgde voor een scherpe stijging van de koers in Chicago. En de hoogte prijzen sinds 31 maart 2022. Mogelijk wordt 50.000 hectare aan land niet ingezaaid als regen uitblijft, meldt de granenbeurs van Buenos Aires. 

Suiker
De suikerprijzen zijn vrijdag licht gedaald. Over het jaar bekeken zat de suiker in 2022 flink in de lift. Vanwege hevige regenval staat er nog veel Braziliaanse suikerriet in het veld om geoogst te worden, iets dat dit jaar moet gaan gebeuren. Ook bestaat er de kans dat de nieuwe Braziliaanse regering de prijslimiet op benzine opheft, waardoor de verwerking van suikerriet tot biobrandstof aantrekkelijker wordt. 

Koffie
De arabica- en robustakoers is 2022 lager gesloten. Over het hele jaar gezien staan beide koffiekoersen flink lager. De ruime voorraad arabicabonen drukt de prijs omlaag. De voorraden zijn sinds 3 november gestaag aan het stijgen en bereikten vrijdag het hoogste punt in meer dan vijf maanden tijd. De sterk gestegen robusta-exporrt uit Vietnam zorgt voor de lagere prijs van die koers. 

Palmolie
De palmolieprijs is vrijdag gestegen, nadat Indonesië de exportregels aanscherpte. De palmoliekoers is in 2022 gedaald na drie jaren van stijging. Indonesië gaat de export van palmolie aan banden leggen, om de binnenlandse voorraden aan te sterken. Ook een groeiende vraag vanuit China zorgt voor hogere prijzen. 

Aardgas
De koers van TTF Gas Futures is het jaar lager geëindigd en bevindt zich nadat de prijs in Augustus recordhoogtes van €350 per ton aantikte inmiddels op het niveau van voor de oorlog. Recordhoeveelheden LNG en volle aardgasopslagen zorgen voor de lagere prijzen. Ook het warme winterweer helpt uiteraard mee.

Brent olie
De Brent olieprijs is vrijdag en in 2022 gestegen. De koers was in 2022 volatiel doordat aanhoudende zorgen over de vraag en verschillende risico's omtrent de levering van olie elkaar afwisselden. De koers bereikte het hoogste punt in 14-jaar tijd in Maart door de Russische invasie. De prijs daalde weer door sterke renteverhogingen en uitblijvende vraag vanuit China vanwege het Zero-Covid beleid dat pas eind 2022 werd losgelaten, waardoor er hoop is dat de vraag gaat stijgen. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers is vrijdag 0,31% gestegen. De euro bereikte het hoogste punt in 2 weken tijd nadat het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligaties het hoogste punt in 11-jaar bereikte. Ook de dalende energieprijzen in Europa waren goed nieuws voor de euro. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden