HUI YT / Shutterstock.com

Markt Starter Grondstoffen

Investeerders vrezen nieuwe corona-uitbraak

29 December 2022 - Max van der Heijden

De hoop dat een Chinese heropening zorgt voor hogere grondstofprijzen heeft bij investeerders plaatsgemaakt voor angst voor een nieuwe Chinese corona-uitbraak en lagere prijzen. Dit is de Markt Starter van 29 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwe op de Matif is woensdag goedkoper geworden, die op de CBOT juist duurder. De tarweprijs stijgt nog steeds door het extreem koude weer in de VS. Dat het effect zo lang aanhoudt, komt volgens handelaren door de relatieve krapte op de wereldwijde tarwemarkt. De verwacht Russische tarweoogst is door Sovecon verhoogd van 100,9 naar 101,2 miljoen ton. 

Soja
Het januaricontract sojabonen op de CBOT is woensdag omhoog geschoten. De langverwachte regen in Argentinië kwam er niet, waardoor de prijzen stegen. China opent de grenzen en gaat meer gekoelde en bevroren voedsel importeren vanaf 8 januari. Er zijn ook zorgen over de grote hoeveelheid coronabesmettingen, waardoor andere landen hun regels misschien bijstellen.

Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag lager gesloten, nadat Conab dinsdag de Braziliaanse suikerproductie naar boven bijstelde van 33,9 naar 36,4 miljoen ton. Ook een daling van de ruwe olieprijs zorgt voor goedkopere suiker.

Koffie
Het maartcontract Arabica is woensdag flink gestegen, Robusta is licht lager gesloten. De arabicaprijs bereikte het hoogste punt in anderhalve maand tijd. Onzekerheid over de Braziliaanse koffieoogst in 2023 dreef de prijs omhoog, opnieuw was het namelijk droger dan normaal in Minas Geraïs. 

Palmolie
De palmolieprijs daalt donderdag voor de tweede dag op rij. Investeerders pakten hun winst vlak voor het nieuwjaar. Waar er begin deze week nog hoop was dat de prijs gingen stijgen als gevolg van een grotere vraag vanuit China, daalt de prijs nu door het oplopende aantal coronabesmettingen en een lagere verwachting van een stijgende vraag..

Aardgas
De prijs van de TTF Gas Futures is woensdag licht gestegen, maar is nog altijd zeer laag dankzij de ruime voorraden en het milde weer. De lichte prijsstijging kan worden verklaard doordat landen de lage prijs aangrijpen om hun voorraden verder aan te vullen.

Brent-olie
De Brent-olieprijs daalde woensdag en doet dat ook donderdag. De angst dat de Chinese corona-uitbraak wakkert de angst aan dat er opnieuw een wereldwijde pandemie en bijbehorende lockdown gaat komen. Ook het vooruitzicht van verdere bezuinigingen en een mogelijke recessie volgend jaar zorgen voor lagere prijzen. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers is woensdag lager gesloten, maar zit donderdag alweer in de lift. Beide valuta staan onder druk door maatregelen die geenomen worden om de instroom van Chinese toeristen te beperken. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden