Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Goedkope Russische tarwe beperkt koersgroei

28 December 2022 - Max van der Heijden

Russische prijsdalingen beperken de stijging van de tarweprijs. De Chinese heropening zorgt voor hogere prijzen en valutadalingen resulteren in goedkopere koffie en suiker. Dit is de Markt Starter van woensdag 28 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De prijzen op de Matif en de CBoT lopen gestaag op, wel is deze iets vlakker dan de afgelopen tijd. Want hoewel koude temperaturen en harde winden een bedreiging volgen voor de Amerikaanse wintertarwe, dalen de prijzen voor Russische tarwe door het overschot. 

Soja
De prijs van sojabonen op de CBoT sloot dinsdag minimaal hoger. De prijs steeg, nadat duidelijk werd dat de langverwachte regen het afgelopen weekend niet op de juiste plek viel. En hoewel er vol hoop naar de Chinese heropening wordt gekeken, gaan het groeiende aantal corona-infecties in het land de vraag waarschijnlijk drukken.

Suiker
De suikerprijs in New York is dinsdag licht gedaald. In Londen was er vanwege de feestdagen geen handel. De prijsdaling kwam nadat Conab, de organisatie die valt onder het Braziliaanse ministerie van Landbouw, de Braziliaanse suikeroogstverwachting verhoogde van 33,9 miljoen ton naar 36,4 miljoen ton. Ook daalde de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar. 

Koffie
De robustahandel in Londen lag dinsdag stil, maar Arabica werd in New York wel verhandeld en daalde met 2,94%. De prijs stond onder druk door een daling van de Braziliaanse real, waardoor boeren worden aangemoedigd te exporteren. Ook blijven de ICE-arabica voorraden maar stijgen. 

Palmolie
De prijsstijging van palmolie gaat gisteren en vandaag gewoon door. Handelaren hopen dat vraag vanuit China groeit nu het land de maatregelen versoepelt. Indonesië heeft de officieuze referentieprijs voor de eerste twee weken van januari bekendgemaakt. Deze is iets lager dan de huidige prijs.

Aardgas
De TTF Gas Futures prijzen blijven dalen en bereikten het laagste punt in 6,5 maanden tijd. Dit is te danken aan het milde weer en de ruime voorraad gas. De gasvoorraad in de EU ligt boven het vijfjarig gemiddelde, de stroom gas vanuit Rusland door Oekraïne is stabiel en weersvoorspellingen wijzen op een milde periode. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is gisteren licht gestegen en daalt op het moment van schrijven weer licht. De prijs profiteerde van de verbeterde vooruitzichten met de heropening van China. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers is dinsdag zeer licht gestegen. De euro bereikte het hoogste punt in anderhalve week tijd, nadat het rendement op de Duitse 10-jarige staatsobligaties het hoogste punt bereikten in 11 jaar tijd. Maar de stijging was beperkt nadat Luis de Guindos, de vice-president van de ECB, zei dat de eurozone zich in een moeilijke economische situatie bevindt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden