TungCheung / Shutterstock.com

Markt Starter Grondstoffen

Chinese heropening stuwt grondstofprijzen omhoog

27 December 2022 - Max van der Heijden

Het is de eerste handelsdag na het kerstweekend. Het winterse weer in de VS zorgt voor hogere olie- en suikerprijzen. De Russische tarwe is goedkoper geworden. Dit is de Markt Starter van dinsdag 27 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBOT en de Matif zijn vrijdag hoger gesloten. De Russische tarweprijzen zijn de afgelopen week gedaald door een zwakke roebel en hoge binnenlandse voorraden. Dat zeiden analisten maandag. 

Soja
De prijs van het januaricontract sojabonen op de CBOT is vrijdag gestegen. Er was hernieuwde aandacht voor het gewas nadat private handelaren 124.000 ton verkochten aan onbekende partijen voor levering in seizoen 2022/23. Verwachte regenval in Argentinië dempte de prijsstijging ietwat. 

Suiker
De suikerprijzen zijn vrijdag hoger gesloten. De suikerprijs in New York bereikte het hoogste punt in meer dan vijf en driekwart jaar, wat verdere aankopen aanmoedigde. Ook heeft een winterstorm voor vorst gezorgd op de suikerriet in Louisiana. 

Koffie
De arabica- en robustaprijzen zijn vrijdag gestegen. De zwakke dollar zorgde voor hogere prijzen, evenals handelaren die probeerden mee te liften met de hoge arabicaprijs die het hoogste punt in een week tijd aantikten en richting het hoogste punt van de maand bewegen.

Palmolie
De palmolie zit dinsdag flink in de lift. De prijsstijging van meer dan 6% zorgt ervoor dat de koers het hoogste punt in meer dan drie weken bereikt. De prijsstijging komt doordat China de grenzen weer een beetje verder opent en niet langer eist dat in-reizigers in quarantaine gaan.

Aardolie
De prijsdaling van de TTF Gas Futures bleef vrijdag maar doorzetten. Het relatief zachte kerstweer zorgde ervoor dat de prijs het laagste punt bereikte sinds half juni 2022. 

Brent-olie
De Brent-olie prijzen zijn vrijdag gestegen en zitten dinsdag ook in de lift. Het nieuws dat China de coronamaatregelen verder versoepelt, doet de prijs goed. Het land wil op 8 januari de quarantaine voor in-reizigers opheffen. De winterstormen in de VS verstoren daar de olievoorraden. Zo lag in Texas de olieraffinage stil door het koude weer.

Euro/dollar
De euro/dollar koers is vrijdag gestegen en bereikte bijna het hoogste punt in zes maanden tijd. De euro profiteert van de zwakke dollar, zeker nu de inflatiedruk in de VS afneemt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden