Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Argentijnse regenradar bepaalt prijs sojabonen

23 December 2022 - Max van der Heijden

Het is vandaag de laatste handelsdag op de grote grondstoffenbeurzen voor de kerstdagen. De sojakoers beweegt mee met de weersvoorspellingen voor Argentinië, ondanks de naderende kou zijn de tarweprijzen gisteren gedaald en Palmolie beweegt neerwaarts door een zwakke vraag. Dit is de Markt Starter van vrijdag 23-12-2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn donderdag licht gedaald. Voor de komende dagen worden extreme koude temperaturen verwacht in de VS. toch lijkt de prijs ietwat te stabiliseren na een scherpe stijging op woensdag.

Soja
Het contract sojabonen op de CBOT is donderdag scherp in prijs gedaald nadat voorspeld werd dat er de gedurende de nacht meer regen viel in Argentinië. Ook de  komende dagen wordt er meer regen voorspeld.

Suiker
De suikerprijzen zijn donderdag hoger geëindigd. De prijzen profiteerden van verwachte krappe voorraden wereldwijd. Ook de sterke Braziliaanse real stuwt de prijzen omhoog. Tot slot zorgde hevige regenval in dat land ervoor dat een deel van de oogst volgend jaar pas van het land kan worden gehaald.

Koffie
De arabica- en robustaprijen zijn licht gedaald op de ICE afgelopen donderdag. Het verlies is in belangrijke mate toe te wijten aan de sterke dollar koers van het moment. 

Palmolie
De palmoliekoers in Maleisië is donderdag lager gesloten en beweegt ook vrijdag weer neerwaarts. De zwakke vraag en zwakke markt voor plantaardige oliën zorgen voor het tweede wekelijkse verlies op rij. Een van de factoren is een gebrekkige vraag vanuit China en palmolievoorraden die zich op het hoogste punt in jaren bevinden.

Aardgas
De prijs van de TTF Gas Futures blijft maar dalen en bereikte het laagste punt in zes maanden tijd. Een recordhoeveelheid geïmporteerde LNG, meer windstroom en relatief volle gasopslagen nemen zorgen over tekorten weg. Weersvoorspellingen wijzen bovendien op een milde maand januari.

Brent olie
Brent olie zit vrijdag in de lift en het lijkt erop dat de koers voor de tweede week op rij zal stijgen. Signalen dat de Amerikaanse olievoorraad krap wordt en de vraag vanuit China groeit stuwt de prijs omhoog. Ook de onzekerheid omtrent de Russische olie helpt hierbij. De Russische export van Baltische olie daalt volgens de voorspellingen met 20% in december vergeleken met november. Dit door de sancties die zijn ingevoerd. 

Euro/US Dollar
Een sterke dollar, die profiteerde van onder meer een beter dan verwacht bruto binnenlands product voor het derde kwartaal, zorgde ervoor dat de euro/dollar koers donderdag licht daalde. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden