Shutterstock

Analyse suiker

Suikernotering blijft stijgen door krappe voorraden

22 December 2022 - Jesse Torringa

Nu het einde van het jaar nadert worden verschillende productie- en voorraadcijfers bekend gemaakt. Die zijn zoals eerder voorspeld lager dan verwacht, wat resulteert tot een stijging aan het einde van het jaar. In Amerika heeft de suikernotering zelfs zijn hoogste punt in bijna 6 jaar bereikt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel de termijnmarkt voor suiker in New York als London noteren aanzienlijk hoger dan eerder afgelopen maand. Daarmee maken ze richting het einde van het jaar een eindsprint. In New York is de stijging echter een stuk groter dan in Europa. Het is zelfs het hoogste punt sinds februari 2017, bijna zes jaar dus. De stijgingen hebben voornamelijk te maken met een lager uitgevallen productie en voorraden die krapper worden. Er zijn veel landen die dit jaar meer moeten importeren, ook al gaat dat om kleine volumes. Maar dat alles bij elkaar (inclusief de koststijgingen) maakt dat suiker duurder wordt.

Suikernoteringen
Hoewel er volgend jaar weer meer suiker wordt verwacht door het inzetten van meer productie, lijkt de markt momenteel maar niet te geloven dat de krapte die er nu ontstaat voor korte tijd zal zijn. Het contract voor ruwe suiker sloot in New York gisteren (woensdag 21 december) op $20,75 cent per pond. Het maartcontract voor witte suiker sloot in London op $566,10 per ton. Op het moment van schrijven noteert suiker $570,40 per ton, een stijging van 0,8% vergeleken gisteren.

Overigens zijn de prijzen die op de termijnmarkt betaald worden lager dan de spotprijzen in Europa. Die variëren sterk en zijn afhankelijk per regio in Europa, waarbij in het zuiden van Europa fors meer wordt betaald dan het noorden.

Vraag en aanbod uit balans
De grootste productie- en exporterende landen India en Brazilië zorgen ervoor dat de suikernotering niet gaat dalen op het moment. In Brazilië stoppen de suikerrietverwerkers eerder met het verwerken van suikerriet door ongunstige weersomstandigheden en in India wordt meer suikerriet verbruikt voor de productie van ethanol. Het zijn echter nieuwe berichten uit Thailand, Australië en Midden-Amerika die de markt verder omhoog stuwen. Vertragingen bij de oogst zijn daarvoor de redenen en zullen de wereldwijde voorraden nog verder laten slinken. De verwachting is dat vraag en aanbod de komende tijd verder uit balans raken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden