Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Extreem weer teistert grondstoffenmarkten

22 December 2022 - Max van der Heijden

Het is te koud voor tarwe, te droog voor sojabonen en te nat voor palmolie. Dit is de Markt Starter van donderdag 22 december 2022. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en de Matif zit in de lift. De lage temperaturen in de VS en het gebrek aan sneeuw zorgt bij handelaren voor angst dat een deel van de oogst doodvriest. De weersverwachtingen voor volgende week wijzen op een grote kans op relatief warme temperaturen. 

Soja
Het contract sojabonen is voor de tweede dag op rij gestegen. Weersverwachtingen laten zien dat de zo welkome regen in Argentinië van korte duur was. Het wordt weer droog in het land en dat is slecht nieuws voor de boeren die sojabonen moeten inzaaien. De Chinese sojabonenimport was 6,9% lager in november dan een jaar eerder. 

Suiker
De suikerkoers in New York en Londen zat woensdag in de lift. De suikerprijs in New York bereikte zelfs het hoogste punt in meer dan 5 jaar. Het vooruitzicht dat de productie in Thailand en India kleiner uitvalt, stuwt de prijzen omhoog. Gisteren bereikte de Braziliaanse real bovendien het hoogste punt in zes weken tijd. De sterke munt ontmoedigt Braziliaanse suikerexport. 

Koffie
De arabica- en robustakoersen zijn woensdag hoger gesloten. De koffiekoersen profiteerden van nieuws dat de USDA de verwachte koffieproductie voor het seizoen 2022/23 met 1,3% verlaagd naar 172,8 miljoen zakken. De eindvoorraad koffie wordt verlaagd met 1,7%. Ook profiteerde de arabicakoers van de sterke Braziliaanse real. 

Palmolie
De Maleisische palmoliekoers zat woensdag in de lift, maar daalt vandaag weer licht. De export van palmolie uit het land daalde de eerste twintig dagen van december met 2,1%. Ondertussen wordt het land ook nog steeds geteisterd door overstromingen. Meer dan 72.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten vanwege de regenval en overstromingen. 

Aardgas
De gasprijs is woensdag onder de €100 per MWh gedaald. Op korte termijn zijn er geen zorgen over de gasvoorraad. De Europese gasvoorraad is relatief vol en de EU importeert een recordhoeveelheid LNG voor deze tijd van het jaar. 

Brent olie
De Brent olieprijs sloot woensdag hoger en is vlak. De naderende vakanties stuwen de prijs omhoog en dreigen de krapte op de Amerikaanse markt te verergeren. Eerder werd al bekend dat de olievoorraad daar met meer dan verwacht daalde. Ook lijkt de vraag vanuit China te groeien wat de prijzen verder omhoog stuwt. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers is woensdag licht gedaald. Een sterke dollar, die profiteerde van zwakte in de yen en een hoog consumentenvertrouwen, woog zwaar op de Euro. Die woensdag profiteerde van de lage gasprijzen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden