Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Amerikanen hopen op beschermende sneeuw

21 December 2022 - Max van der Heijden

Waar de vooruitzichten van de sojakoers gisteren nog goed waren, is het tij inmiddels gekeerd. En in de VS zijn er zorgen over het gebrek aan een beschermend sneeuwlaagje voor de tarwe. Dit is de Markt Starter van woensdag 21 december 2022. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Het maartcontract tarwe op de Matif is dinsdag lager gesloten. Op de CBoT was er sprake van een licht stijgende tarweprijs. De angst dat een deel van de tarwe in de VS kapot is gevroren en geen beschermende laag sneeuw heeft ontvangen, stuwt de prijzen daar omhoog. 

Soja
Het contract sojabonen op de CBoT is dinsdag scherp in prijs gestegen. Een gebrek aan regen in Argentinië en afnemende Amerikaanse verkopen aan China drukken de prijs omlaag. Het inzaaien van de Argentijnse soja loopt achter op schema. Het gewas dat is ingezaaid, doet het bovendien niet geweldig. Goed nieuws is dat Brazilië in januari verwacht te gaan oogsten, dat land is minder getroffen door de droogte.

Suiker
De suikerprijzen in New York en Londen zijn dinsdag hoger geëindigd. De koers in Londen bereikte het hoogste punt in vijf weken. De prijzen zijn nog altijd hoog vanwege de kleinere productie vanuit Thailand en India. 

Koffie
De koffiekoersen zijn dinsdag hoger gesloten. Robusta bereikte het hoogste punt in acht weken tijd. En een sterke Braziliaanse real stuwde de Arabica-prijs naar de hoogste dinsdag in twee weken tijd. 

Palmolie
De palmoliekoers is dinsdag lager gesloten, maar zit inmiddels alweer in de lift. Zorgen over overstromingen, hoge prijzen van ruwe olie en andere plantaardige oliën stuwen de prijs omhoog. Door de hoge olieprijzen wordt palmolie aantrekkelijker als grondstof voor biobrandstof. Analisten verwachten een wisselvallige koers door de Chinese heropening.

Aardgas
De gasprijs daalde dinsdag verder. En bereikte het laagste punt in een maand tijd. De Europese gasmarkt ondervond geen hinder van een geëxplodeerde gaspijpleiding in Rusland. Op de elektriciteitsmarkt werd duidelijk dat Duitsland meer windenergie opwekt en Frankrijk meer kernenergie. 

Brent-olie
De prijsstijging van Brent-olie ging dinsdag door, nadat een rapport duidelijk maakte dat de Amerikaanse ruwe olievoorraad vorige week met 3,1 miljoen vaten afnam, veel meer dan de verwachte 0,2 miljoen vaten. Ook de toenemende vraag uit China zorgde voor hogere prijzen. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers zat dinsdag licht in de lift. De dollarkoers daalde door een sterke yen en het agressieve commentaar van ECB-president Christine Lagarde over het rentebeleid in de eurozone. Dit versterkt de euro ten opzichte van de dollar. Ook steeg het consumentenvertrouwen in de eurozone naar het hoogste punt in zeven maanden tijd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden