Shutterstock

Nieuws Zuivel

Zuivelveiling Global Dairy Trade nu toch weer omlaag

20 December 2022 - Wouter Baan

De afgelopen twee veilingen liet de Global Dairy Trade licht marktherstel zien, maar tijdens de laatste zuivelveiling van 2023 steekt de prijsdruk opnieuw de kop op. Vooral de melkpoeders zijn stevig afgewaardeerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van magere melkpoeder daalt met 4,8% tot $2.965 per ton. Volle melkpoeder levert 4% in tot $3.246 per ton. Deze prijsdaling is opvallend, want juist de Europese melkpoedermarkt leek de afgelopen weken aan bodemvorming te doen. Nu de GDT-prijzen opnieuw wegzakken, is dat geen aanknopingspunt voor de melkpoederprijzen in Europa. Temeer omdat Nieuw-Zeelands product nu op papier op de wereldmarkt weer concurrerender is.

Ook boter en kaas houden het niet droog. Boter daalt met 2,6% tot $4.602 per ton. Cheddar noteert een beperkte daling van 0,7% tot $3.246 per ton. Op het niveau van de wereldmarkt blijft Nieuw-Zeelandse boter verreweg het goedkoopst. Uitgedrukt in dollars is Nieuw-Zeelands product zelfs zo'n $700 per ton goedkoper. Het prijsverschil speelt al langer, zodoende zijn er in de afgelopen maanden volumes uit Nieuw-Zeeland naar Europa verscheept.

De prijzen van de belangrijkste fabricaten eindigen het jaar lager dan het niveau waarop 2022 begon. Tussendoor wisten de prijzen hoog te pieken, maar inmiddels is het sentiment op de mondiale zuivelmarkt veel gematigder. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden