Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Nat weer is goed voor soja, slecht voor palmolie

20 December 2022 - Max van der Heijden

De droogte in Argentinië lijkt eindelijk voorbij te zijn. Nat weer in Azië vertragen de suikeroogsten en zorgen voor hogere palmolieprijzen en de olieprijs zit in de lift dankzij de vooruitzichten van een Chinese heropening. Dit is de Markt Starter van dinsdag 20 december 2022. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Op de Matif zat het maartcontract tarwe licht in de lift, maar deze bleef onder de €300 per ton. Op de CBOT daalde de prijs verder. India biedt twee tot drie miljoen ton tarwe te koop aan aan molenaar en biscuitmakers om de zeer hoge prijs van tarwe in de regio omlaag te brengen. 

Soja
Het januaricontract sojabonen sloot wederom lager. Regen in de abnormaal droge Pampas van Argentinië zorgt ervoor dat boeren mogelijk eindelijk hun gewassen kunnen inzaaien. De verwachting is dat er later deze week nog meer regen gaat vallen.

Suiker
De suikerprijzen in New York en Londen zijn wederom hoger gesloten. De verlaagde productievooruitzichten deden de koers goed. Door de tragere suikeroogst in Thailand komen voorspellingen voor een oogst van tussen de 1 miljoen en 2 miljoen ton niet uit. 

Koffie
De arabicakoers daalde heel licht maandag, robusta zat in de lift. Arabica voelde maandag nog de effecten van. het nieuws van vrijdag dat de Amerikaanse groene koffie voorraad vergeleken met vorige maand met 1,1% gegroeid was. Weersomstandigheden die droger zijn dan normaal remmen de prijsdaling af. Robusta profiteert van steeds krapper wordende voorraden in de ICE-magazijnen. 

Palmolie
Palmolieprijzen zitten dinsdag in de lift dankzij een prijsstijging van ruwe- en andere plantaardige oliën. Overstromingen in Maleisië wakkeren voorraad zorgen aan. Het zal tot het eind van de maand nat blijven in het land, waardoor de kans op overstromingen toeneemt. 

https://databank.dca.nl/charts/max_palmolie.html

Aardgas
De koudegolf in Europa zit erop en de prijs van de TTF Gas Futures is gedaald naar het laagste punt in een maand tijd. De zorgen over een tekort zijn voorbij en met de naderende feestdagen zal ook het industriële gasverbruik afnemen. Maandag bereikten EU-ministers een akkoord om de gasprijs te begrenzen op €180 per megawattuur. 

Brent olie
Brent olie zat dinsdag in de lift. Het optimisme veroorzaakt door de heropening van grootimporteur China overstemt de zorgen dat er volgend jaar sprake zal zijn van een recessie. Want ondanks een aantal snel stijgende coronabesmettingen lijkt China door te willen gaan met het nieuwe covid-19 beleid. Ook neemt het land maatregelen om de consumptie te herstellen. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers steeg maandag licht. Dit nadat de IFO bedrijfsklimaatindex meer groeide dan verwacht en in december het hoogste punt in vier maanden tijd bereikte. Ook reacties van ECB vice-president Guindos zorgden voor hogere opbrengsten van de Duitse staatsobligaties.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden