Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Gasprijs daalt scherp, olie in de lift dankzij China

19 December 2022 - Max van der Heijden

De laatste weken van december wordt het weer wat warmer in Europa, waardoor de gasprijs scherp is gedaald. De olieprijzen zitten daarentegen scherp in de lift, iets waar de suiker en palmolieprijzen van profiteren. Dit is de Markt Starter van maandag 19 december 2022. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de CBOT zit in de lift. Het conflict tussen Oekraïne en Rusland is een belangrijke oorzaak hiervoor. Vrijdag vuurde Rusland meer dan 70 raketten af op Oekraïne. De kou die momenteel over Europa trekt is niet heel schadelijk zo wordt verwacht. En mogelijk zelfs goed voor de Franse tarwe na een zacht najaar. 

Soja
Het januaricontract sojabonen op de CBOT sloot vrijdag lager en daalt maandag tijdens de Aziatische handelssessie verder. Zorgen over een economische recessie en inflatie drukt de prijzen omlaag. 

Suiker
Zowel het maartcontract suiker in New York als London sloten het weekend hoger dan begin van de dag. De toename was minimaal, maar werd gevoed met het nieuws over de lagere suikerproductie in Thailand en India.  Zij hebben hinder in de suikerriet teelt door ongunstige weersomstandigheden . Ook zal India geen 4,5 miljoen ton maar 5 miljoen ton ethanol  produceren

Koffie
De arabicakoers is vrijdag scherp lager gesloten. Ook de robustakoers is gedaald. De prijsdaling komt na nieuws dat er ruime koffievoorraden in de VS zijn. De Green Coffee Association meldde vrijdag dat de groene koffievoorraad in de VS met 9,4% hoger ligt dan een jaar geleden. Ook ICE-voorraden bereikten het hoogste punt in vijf maanden tijd. 

Palmolie
Palmolie zit maandag in de lift dankzij hogere prijzen voor ruwe olie en de plannen van Indonesië om de productie van biobrandstof te verhogen, hoewel een mogelijke corona-uitbraak in China de groei beperkt. De verwachting wordt dat deze uitbraak groeit als mensen huiswaarts keren voor de feestdagen. 

Aardgas
De prijs van de TTF Gas Futures is vrijdag scherp gedaald. De voorspelling is dat het in de laatste week van januari de temperaturen weer zullen stijgen. Vandaag gaan ministers van EU-landen verder met de gesprekken over een mogelijk prijsplafond.

Brent Olie
Brentolie zit maandag in de lift nadat de Chinese overheid toezegde consumptie te verhogen tijdens een belangrijk economisch overleg. De hoop is dat de vraag naar olie van de grootste importeur daarmee ook groeit. In de VS wil de regering van Joe Biden de olievoorraden aanvullen, te beginnen met de aankoop van drie miljoen vaten. 

Euro/USD
De euro/dollar koers is vrijdag gedaald. En sterke dollar zorgde hiervoor. De koers zat in eerste instantie in de lift nadat twee ECB-leden hun voorkeur uitspraken voor hogere rentes, maar eindigde uiteindelijk lager danzkij een sterke vraag naar de dollar. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden