Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwe zakt voor het eerst in maanden onder 300 euro

16 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zit vol tegenstrijdigheden. De tarwenotering in Parijs stond onder druk en sloot zelfs onder de psychologische grens van €300 per ton. In Amerika trok de relatief lage tarweprijs juist koopjesjagers die de prijs steun gaven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,50 lager op €299 per ton. Op de CBoT pluste het maartcontract tarwe 1,1% en sloot daarmee op $7.57¼ per bushel. Ook maïs noteerde hoger en liet een stijging zien van 0,5% om te sluiten op $6.53½ per bushel. Soja deed een stapje terug in Chicago en kwam 0,6% lager uit.

Volgens verschillende analisten hangen de matige economische verwachtingen als een grauwe sluier boven de markt. Vooral het agressieve rentebeleid wordt als boosdoener aangewezen. De Amerikaanse centrale bank, de Fed opende het bal waarna de Europese centrale bank (ECB) en de Bank of England volgde. Vooral soja, waarvan een belangrijk deel geëxporteerd wordt door de producerende landen, blijkt hier gevoelig voor te zijn.

Grotere oogst in de EU
Voor de EU wordt in 2023 een grotere tarweoogst verwacht dan in 2022. Daar gaat althans het marktbureau Strategie Grains vanuit in de prognose. De afgelopen oogst werd gekenmerkt door hittegolven en droogte en van een herhaling van het recept wordt nog niet uitgegaan. Voor de komende oogst verwacht het bureau een beperkte stijging van de oogst met 2,5%. Dat zou een tarweopbrengst van 128,7 miljoen ton betekenen tegen 125,5 miljoen ton in 2022. De maïsoogst kwam afgelopen seizoen uit op 50,5 miljoen ton en was daarmee de kleinste in vijftien jaar. Strategie Grains verwacht een fors herstel in de opbrengsten komend jaar. De oogst wordt 26% hoger geraamd op 63,7 miljoen ton.

Het weer blijft een andere dominante factor op de granenmarkt. Voor Noord- en Zuid-Amerika werd neerslag voorspeld. Op veel plekken had echter nog wel wat meer mogen vallen. De regen in Argentinië is volgens verschillende bronnen tot nu toe te weinig geweest om het verschil te maken voor de kwakkelende start van de sojabonen. In de VS viel begin deze week sneeuw in de door droogte geteisterde prairies. Alle kleine beetjes helpen, maar ook hier is het nog te weinig om de problemen met de droogte echt op te lossen.  

Bron: US Drought Monitor

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden