travellifestyle / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Vloeibare zuivel trekt zuivelmarkt hardst omlaag

16 December 2022 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt heeft weer een nieuwe serie verlagingen ondergaan, en opnieuw in het vloeibare segment. De meeste reuring was er bij het melkvet. Room was deze week bij tijden goedkoper dan boter. Ook de prijs van rauwe melk daalde hard.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de prijzen die deze week werden gerealiseerd, wordt een grondstofwaarde gerealiseerd van ergens tussen de 40 cent en 45 cent per kilo, wat aangeeft dat de melkprijs die de boeren nog ontvangen steeds verder af komt te staan van de zuivelmarkt.

Deze weken zijn ondertussen niet echt representatief voor de rest van het jaar, want er komen twee negatieve ontwikkelingen bij elkaar: een sterk dalende melkprijs na een periode met heel hoge prijzen en een vroeg invallende kerstdip. Toch heeft het invloed.

Nieuw evenwicht nodig
Een kerstdip is in de voorafgaande twee (corona)jaren eigenlijk niet meer voorgevallen, dus dat komt al stevig aan. En dan is de zuivelmarkt als geheel zoekende naar een nieuw evenwicht. Veel marktpartijen vragen zich dan ook af of de huidige prijsdalingen niet te hard gaan en er straks niet een correctie nodig zal zijn.

Dit zal zich de komende dagen niet voordoen. Kopers leunen achterover, de kerstinkopen zijn gedaan en veel mensen hebben vrij. Eerst zijn nog meer dalingen te verwachten.

Relatief gezien daalden de prijzen voor boerderijmelk deze week het hardst, in Duitsland meer dan in Nederland.

Tumult op roommarkt
Het meeste tumult in de markt kwam zonder meer van room. De prijs daarvan is in een paar weken tijd als een raket naar beneden geschoten en kwam in de afgelopen week zelfs een tijdje onder de boterprijs uit, die ook nog dalend is. Inmiddels heeft de roomprijs zich weer iets hersteld en ligt deze enkele honderden euro's boven de boterprijs.

Ook magere melkconcentraat is nog steeds laag geprijsd, maar de markt hiervoor lijkt te stabiliseren, mede omdat het goed loont om magere melkpoeder te maken van dit product. De poederprijs ligt nu iets boven de €2.800 per ton en is daarmee redelijk concurrerend in de markt. Concentraat is bijna €1.000 goedkoper, afhankelijk van de origine. Er is een duidelijke scheiding in de markt tussen Duits en Frans concentraat, waarbij het laatste het goedkoopst is.

De poedermarkt is niet voor alle producten even gezond of rustig. Met name de markt voor fat filled product heeft het zwaar. Hiervoor kan amper meer een hogere prijs worden gemaakt dan voor magere melkpoeder. Afgezet tegen volle melkpoeder is dat bijzonder, want daarvoor ligt de prijs nog steeds rond de €4.000 per ton (afhankelijk van de herkomst, Duits product is het duurst). Fat filled product bedient echter andere markten.

Prijzen meer uiteen op weipoedermarkt
De weipoedermarkt is licht veranderd. Weipoeder voor food is in grote lijnen stabieler geraakt qua prijs, weipoeder voor feed is na weken van vrij vaste prijzen verder onderuit gegaan.

Het is een lastig moment om dit te verifiëren, omdat de markt op dit moment niet echt representatief is voor de rest van het jaar. Export blijft nodig om de markt te ontlasten en dat gaat het beste met melkpoeder.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden