Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Olie daalt weer na klim, koffie blijft door stijgen

16 December 2022 - Jesse Torringa

Meerdere grondstoffen zijn afgelopen donderdag gestegen. Soja is vrijwel gelijk gebleven, maar de markt voelt veel druk. Olie heeft de weg weer naar beneden gevonden. Dit is de Markt Starter van vrijdag 16 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De Matif sloot donderdag op hetzelfde punt als het begin van de dag opende. Op de CBOT noteerde tarwe lager. Hoewel de markt klaar is voor een wekelijkse winst op voordelige aankopen, nadat de prijzen vorige week daalden tot een dieptepunt in twee maanden.
{{dataviewSnapshot(48_1671176732)}}

Soja
Het sojabonencontract op de CBOT sloot weer 0,1% hoger, maar vergeleken deze week ligt het nog altijd een half procent lager dan waar het maandag mee opende. De druk op de sojabonenmarkt neemt echter toe. Er is een sterke vraag en er zijn zorgen over Zuid-Amerikaanse gewassen. Neerslag was onvoldoende voor een goede aanplant in belangrijke landbouwgebieden. Daarnaast lag de export van sojabonen in het land 69% hoger in de eerste week van december, vergeleken met een week eerder.
{{dataviewSnapshot(48_1671176766)}}

Suiker
De suikerprijzen in zowel New York als in Londen sloten beiden meer dan 1,5% lager op donderdag. De notering kwam bij van de enorme stijging die de suikermarkt woensdag ondervond, nadat duidelijk werd dat Brazilië eerder stopte met de suikerproductie dan gepland. Ook India kwam donderdagmiddag naar buiten met het nieuws dat het overweegt om extra suikerexport toe te staan in januari.
{{dataviewSnapshot(48_1671176830)}}

Palmolie
De palmolie-notering eindigde donderdag een stukje hoger dan het opende. Het werd ondersteund door een lagere Maleisische ringgit ten opzichte van de dollar en de verplichte verhoging in biodiesel in Indonesië. Daarmee werd de daling van woensdag deels hersteld. Krappere vooruitzichten voor de export van ruwe olie kunnen op de lange termijn een stevigere bodem vormen voor het prijsverloop.
{{dataviewSnapshot(48_1671177002)}}

Koffie
Arabica zette de stijging van deze week door en eindigde opnieuw hoger. Ook Robusta steeg en bereikte het hoogste punt in ruim een maand tijd. Voorspellingen over zware regenval in Brazilië zijn grootste productiegebieden liggen verklaren deze stijging.
{{dataviewSnapshot(48_1671177054)}}

Brent olie
De olieprijzen daalden donderdag door een negatief vooruitzicht op de vraag naar brandstof. Handelaren maken zich zorgen door de renteverhogingen van wereldwijde centrale banken en zijn bang voor een mogelijke recessie die op komst is. Ook de sterkere dollar heeft invloed op de daling van olie.
{{dataviewSnapshot(48_1671176682)}}

Aardgas
De TTF sloot donderdag opnieuw bijna 2% lager dan woensdag. De zachte weersverwachtingen blijven de gasprijs drukken. Het wordt echter steeds duidelijker dat het gebruik de afgelopen maand behoorlijk omhoog is gegaan, doordat het in Europa kouder dan gemiddeld was. Brussel is duidelijk dat de EU deze winter over voldoende gas beschikt.
{{dataviewSnapshot(48_1671177267)}}

Euro/Dollar
De dollar steeg ten opzichte van de euro opnieuw licht, nadat de grote centrale banken de rentetarieven verhoogden in hun laatste beleidsbeslissingen van 2022.
{{dataviewSnapshot(48_1671176951)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden