Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijzen dalen na hervatting scheepsverkeer

14 December 2022 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif en CBOT daalt momenteel. De hervatting van de scheepstransporten vanuit Odessa zorgt voor lagere prijzen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Handelaren keken ook met een schuin oog naar de Algerijnse tender, die mogelijk een indicatie kan geven van de stand van zaken op de tarwemarkt. De vraag is ook of de oorlog en het naderende winterse weer Russische en Oekraïense tarwe qua prijs en beschikbaarheid vooral voordelen of nadelen zou geven. 

De Amerikaanse tarwe profiteert van de regen en sneeuw die over een deel van de droge vlakten trekt. De Indische tarwe die in regeringsloodsen ligt, daalt naar 19 miljoen ton, de kleinste hoeveelheid in zes jaar tijd. Lokale prijzen bereiken door de groeiende vraag en krimpende voorraad recordhoogtes.

Oekraïne heeft tot dusver 19,7 miljoen ton granen geëxporteerd dit seizoen, dat is 31,5% minder dan op dit moment vorig jaar. In totaal exporteerde Oekraïne 7,3 miljoen ton tarwe. Rusland kan ervoor kiezen om de graanexportquota te verhogen. Het quotum bedraagt 25,5 miljoen ton. Dat heeft minister van Landbouw Dmitry Patrushev tegen het persbureau Interfax gezegd. De Braziliaanse tarwe-export zou in december 695.586 ton kunnen bereiken. Dat meldt exportorganisatie ANEC. De raming is hoger dan een week geleden. 

Frankrijk
FranceAgriMer heeft de exportraming voor de Franse tarwe naar landen buiten de EU verhoogd. De reden hiervoor is vraag vanuit Marokko en China. De organisatie verwacht dat er tijdens het seizoen 2022/23 vanuit Frankrijk 10.3 miljoen zachte tarwe naar landen buiten de EU zal worden verscheept.  

De herziene voorspelling zorgt ervoor dat het volume 17% hoger ligt dan vorig jaar en op het hoogste punt in drie jaar. Handelaren hadden een versnelling van het aantal Franse graantransporten al verwacht nadat duidelijk werd dat er veel vraag is in China. In de periode juli-november werd er iets meer dan 6 miljoen ton tarwe naar niet-EU-landen verscheept. Hiervan ging circa 1,6 miljoen ton naar Marokko. 

De oogstraming voor Franse tarwe wordt door FranceAgriMer niet verhoogd. Onder de streep houdt Frankrijk aan het eind van het seizoen 2,55 miljoen ton tarwe over. Dit komt doordat de geschatte export binnen de EU en het gebruik van tarwe als voedergraan afnemen. 

Lager
De tarweprijs op de Matif staat momenteel 1,39% lager op €301,25 per ton. De prijs op de CBOT bedraagt $273,74 per ton, 0,8% lager dan gisteren (dinsdag 13 december) op het moment van schrijven. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden