Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Arabicaprijs stijgt door onrust over oogstraming

14 December 2022 - Max van der Heijden

De arabicaprijs zit weer in de lift. Onrust over de gezondheid van het gewas in Brazilië, stuwt de prijs omhoog. Robusta daalt juist ,na nieuws dat de export in Vietnam hoger uitvalt daalde de prijs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn speculaties dat Conab, het Braziliaanse statistiekbureau, de oogstraming van de Braziliaanse koffieoogst gaat verlagen vanwege het slechte weer van de afgelopen periode. Dit zorgde voor hogere prijzen op de markt. Donderdag maakt Conab de cijfers bekend. 

De prijs staat wel onder druk van berichten dat er in Minas Gerais afgelopen week 124% van de normale hoeveelheid regen viel. Ook het bericht dat de Braziliaanse export van groene koffie in november 19,2% hoger lag dan een jaar geleden, is goed nieuws voor inkopers.

De voorraad arabica in ICE-magazijnen bereikte maandag 12 december bovendien het hoogste punt in meer dan vier maanden. De robustavoorraad is juist laag, er is sprake van het laagste punt in meer dan 4 jaar tijd. 

Goed nieuws voor die boon komt er uit Vietnam. Vorige week donderdag 8 december meldde de Vietnamese regering namelijk dat de koffie-export voor de periode januari tot en met november 13,4% hoger ligt dan een jaar geleden. 

Koersen
De arabicaprijs staat 3,78% hoger op $3.685 per ton vergeleken met vorige week. De robustaprijs staat 1,25% lager op $1.892 per ton.

{{dataviewSnapshot(50_1671017805)}} 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden