Shutterstock

Analyse Markt Starter

Tarwe omhoog na aanval op Odessa, aardgas daalt

13 December 2022 - Max van der Heijden

Maandag werd duidelijk dat de het gros van de tarwe nog altijd wordt vervoerd door een gebied waar een oorlog gaande is. En ondanks dat de temperaturen in Europa onder het vriespunt doken, blijven de gasprijzen vooralsnog dalen. Dit is de Markt Starter van dinsdag 13 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs zat maandag in de lift, zowel op de Matif als de CBOT ging deze omhoog. Een militaire aanval dit weekend op de havenstad Odessa zorgde dat het transport vanuit deze haven tijdelijk stil lag. Handelaren maken zich zorgen over wat dit betekent voor de graanexport.

Soja
Vrijdag daalde de koers van sojabonen op de CBOT al licht en die trend is maandag doorgezet. Eindelijk kwam er namelijk regen in Argentinië. Het land wordt al maandenlang geteisterd door droogte en regen was hard nodig. In de nabije toekomst is er ook regen voorspeld voor Brazilië.

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag lager gesloten. De suikerproductie in het centraal-zuiden van Brazilië in het seizoen 2022/23 wordt door Unica 2,8% hoger ingeschat dan een jaar geleden. Wat de prijzen omlaag drukte. Handelaren hebben bovendien relatief veel long-posities waardoor de druk kan ontstaan om die te liquideren. 

Koffie
De arabica- en robusta prijzen zijn de dag hoger geëindigd. De prijs van Arabica steeg flink door speculaties dat Conab, het Braziliaanse statistiekbureau, de verwachte Braziliaanse koffieproductie flink naar beneden bijstelt, vanwege het slecht weer de afgelopen periode. Goed nieuws was er in eerste instantie vanwege de overvloed aan regenval in Minas Geraïs waar 30% van de Braziliaanse arabica vandaan komt. 

Palmolie
De prijs van palmolie bereikte op maandag het laagste punt in iets minder dan twee maanden tijd. De prijs volgde de koersdaling van andere plantaardige oliën. De lage prijs voor ruwe olie voor het weekend maakte de inzet van palmolie als grondstof voor biobrandstof bovendien minder aantrekkelijk. 

Aardgas
Ondanks de lage temperaturen in heel Europa daalde de gasprijs opnieuw. Het wordt alsmaar duidelijker dat deze winter niet het probleem is. De voorraden zijn voller dan normaal en de vraag lijkt vooralsnog niet te pieken. Wel zijn er zorgen over de volgende winter. 

Brent olie
Brent olie zit in de lift na het weekend. Het vraagplaatje ziet er goed uit nadat duidelijk werd dat China in de nabije toekomst meer toeristen gaat verwelkomen. Onduidelijkheid over hoe lang het Canadese TC Energy Corp erover doet om alles op te ruimen en de Keystone pijpleiding weer op te starten, zorgt voor onzekerheid aan de aanbodkant. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde maandag licht. Een sterke dollar, veroorzaakt door een verwachte rentestijging van 50 basispunten en hoge rendementen voor de 10-jarige Amerikaanse Treasury Notes, duwden de prijs van de euro omlaag. Die deed het eigenlijk niet eens zo slecht. De dalende gasprijzen waren goed nieuws voor de munt evenals de verwachting dat de rente met 50 basispunten verhoogd gaat worden op donderdag. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden