Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs zonnebloemolie weer verder omlaag

12 December 2022 - Klaas van der Horst

De mondiale prijzen voor zonnebloemolie zijn in de voorbije maand opnieuw gedaald, na een periode met herstellende prijzen vanaf begin oktober. Oude voorraden en goedkope concurrentie laten de prijzen zakken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-noteringen staan nog iets boven het dieptepunt van eind september, begin oktober, maar de prijzen voor zonnebloemolie zijn duidelijk aan het dalen.

Eigenlijk kampt de markt voor zonnebloemolie nog steeds met de kater van de overreactie op de markt van afgelopen voorjaar. Toen kochten diverse grote partijen voor meer dan een jaar vooruit grote voorraden zonnebloempitten en zonnebloemolie op, dit in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Er bestond grote angst voor tekorten.

Persen van pitten deels verplaatst naar Bulgarije
Inmiddels is dat beeld gewijzigd. Er is, ondanks problemen in Oekraïne, een goede beschikbaarheid van zonnebloempitten en olie. Daar heeft de graancorridor door de Zwarte Zee een rol in gespeeld, maar er zijn meer oorzaken. Zo zijn er redelijk goede oogsten geweest, terwijl het persen van zonnebloempitten zich deels heeft verplaatst van Oekraïne naar Bulgarije en Roemenië, waar minder energieproblemen bestaan.

Goedkope palmolie
Daarnaast heeft ook een royale beschikbaarheid van goedkope palmolie veel invloed op de prijzen. Een grote koper als India koopt grote volumes palmolie in uit Indonesië en Maleisië tegen prijzen die $300 tot $400 per ton lager liggen dan die voor zonnebloemolie. Sojaolie is minder sterk als concurrent, maar ook van dit product is er een royale beschikbaarheid.

Tekenend voor de huidige marktsituatie is dat momenteel nog niemand een zorgelijke blik vooruit werpt, met bijvoorbeeld de vraag hoe de oogstperspectieven voor 2023 eruit zien. Partijen maken zich eerder druk om de vraag of ze in de voorgaande maanden niet veel te duur product hebben ingekocht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden