Shutterstock

Analyse Markt Starter

Grondstoffen starten de week lager, olie in de lift

12 December 2022 - Max van der Heijden

De meeste grondstoffen zijn vorige week lager geëindigd, groter dan verwachte voorraden drukten de prijs in veel gevallen. Deze week praat de Europese Unie verder over een prijsplafond voor gas. Dit is de marktstarter van maandag 12 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De Matif bereikte vrijdag het laagste punt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Ook op de CBOT daalde de prijs. Wit-Rusland wil graag een deal sluiten met Oekraïne voor de transport van diens tarwe door het land, in ruil voor het mogen exporteren van haar kunstmest. Oekraïne heeft de deal vooralsnog afgewezen. Oekraïense graanhandelaren in Odessa zijn niet van plan om de handel stil te leggen. 

Soja
Een sojabonen voorraad die hoger uitvalt dan eerder voorspeld drukten de prijzen van sojabonen omlaag op de CBOT. De geschatte wereldwijde  eindvoorraden zijn vrijdag door de USDA naar boven bijgesteld. De Argentijnse opbrengst is vanwege de droogte juist verkleind. 

Suiker
De suikerprijzen in New York zijn gedaald, die in Londen licht gestegen. De lage olieprijs drukt de suikerprijzen omlaag, terwijl de lager ingeschatte productiecijfers in Europa zorgen dat het continent meer suiker moet importeren en daarmee de prijs omhoog stuwen.

Koffie
Arabica- en robustakoersen zijn vorige week lager geëindigd. Goede weersvoorspellingen namen zorgen over de gezondheid van het gewas weg en drukten de prijs omlaag. De Vietnamese koffie-export voor de periode januari - november ligt dit jaar 13,4% hoger, het land is de grootste producent van robusta ter wereld.

Palmolie
Palmolie is vrijdag hoger geëindigd, maar daalt momenteel al weer. Dit komt door de zwakke prijzen van andere plantaardige oliën. Anderzijds is de exportvraag naar palmolie ook goed. In de eerste 10 dagen van december steeg deze met 5,6% vergeleken met een maand eerder. Dat meldde transportinspecteur Intertek. 

Aardgas
De prijs van TTF Gas Futures is de vrijdag heel licht gestegen. De temperaturen dalen in Europa na een relatief milde november. De gasvoorraden zitten voller dan normaal en ook de vloeibaar gas terminals doen hun werk. De vraag is wel wat er gaat gebeuren als de vraag scherp stijgt. 

Brent olie
Brent Olie was vrijdag vlak, en stijgt momenteel. De Keystone pijpleiding is nog steeds gesloten. President Poetin dreigt de productie te verlagen als reactie op de Westerse sancties tegen Russische olie. Allemaal factoren die voor onrust kunnen zorgen. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde vrijdag. De dollar steeg die dag in waarde, onder meer door hogere opbrengsten van de treasury notes. Ook stond de Euro onderdruk van de verwachting dat de ECB het tempo van de rente verhogingen gaat vertragen. Verwacht wordt dat de rente donderdag met 50 basispunten wordt verhoogd, in oktober waren er dat nog 75. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden