Shutterstock

Analyse Markt Starter

Aardgas piekt, maar eindigt dag lager

9 December 2022 - Max van der Heijden

Angst voor een recessie beheerst de oliemarkt, de tarwekoers schommelt en ondanks het koude weer daalt de prijs van aardgas. Dit is de marktstarter van vrijdag 9 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoers op de Matif is voor het eerst in ruim een week tijd weer gestegen. Nadat de prijs dagen achterelkaar daalde met name door de grote voorraad Russische tarwe, is het tij donderdag gekeerd. De CBoT zag de prijs juist kelderen. Daar zorgde de druk van de Russische tarwe en de afwachtende houding van handelaren voor een prijsdaling. Vandaag verschijnt het Wasde-rapport.

Sojabonen
Sterke vraag, vooral vanuit China, heeft de prijs van sojabonen naar het hoogste punt in bijna drie maanden tijd gepusht. De VS maakte donderdagochtend bekend 118.000 ton sojabonen naar China geëxporteerd te hebben. Het is de derde verkoop aan China deze week en dat wakkert de hoop dat een Chinese versoepeling de vraag naar grondstoffen doet stijgen verder aan. Ook werd er 718.00 ton sojabonen aan een onbekende bestemming verkocht.

Suiker
Suiker werd donderdag ietwat duurder. Dit kwam door nieuws dat de Europese suikerproductie voor het seizoen 2022/23 7% lager uitvalt dan een jaar geleden. Hierdoor moet er meer suiker geïmporteerd worden. De stijging werd beperkt door de lage olieprijzen, die de inzet van suikerriet voor ethanol ontmoedigen.

Koffie
De robustakoers was vlak op donderdag, arabica sloot de dag lager. De koffieprijzen daalden door goede weersomstandigheden in Brazilië die zorgen over de oogst wegnemen, in ieder geval tijdelijk. Ook bereikte de ICE-voorraden in de magazijnen het hoogste punt in drie maanden tijd op donderdag. De robustavoorraden bereikte het laagste punt in vier jaar. 

Palmolie
De palmoliekoers is donderdag lager gesloten. Wel was er sprake van een vlakkere daling dan woensdag. Dit was te danken aan hogere prijzen van soja-olie en een zwakkere ringgit. 

Aardgas
De koers van de TTF Gas Futures is iets gedaald nadat deze gedurende de dag even het hoogste punt in bijna twee maanden tijd bereikte. Qua marktomstandigheden is er niet veel veranderd. Nieuwswaardig om te melden is dat Noorwegen Rusland heeft ingehaald als grootste gasleverancier aan Europa. 

Brent-olie
De prijs van Brent-olie is donderdag scherp gedaald. Angst voor een recessie heeft de prijs in een houdgreep en overschaduwt de hoop dat de Chinese vraag naar grondstoffen zal stijgen. De internationale oliebenchmark is tot dusver met 10% gedaald.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg met 0,5% op donderdag. Voornamelijk door een gedaalde vraag naar dollars en het nieuws dat de wekelijks aanhoudende werkeloosheidsaanvragen in de VS het hoogste punt hebben bereikt in meer dan negen maanden tijd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden