Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Droogte en Chinese hoop stuwen sojabonen omhoog

8 December 2022 - Max van der Heijden

Op het moment van de vorige analyse een week geleden, daalde de koers van sojabonen. Het tij is echter gekeerd en nu zit de prijs in de lift. De droogte in Argentinië en de covid-versoepelingen in China hebben daar aan bijgedragen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De droogte in de Verenigde Staten speelt een grote rol. Zo kwamen rivieren gedeeltelijk droog te liggen en was er sprake van vertraagde transporten van de boerderijen naar de havens. De afgelopen maanden zorgde droogte in Argentinië ervoor dat circa een derde van de daar ingezaaide soja zich in een slechte staat bevindt. Die droogte houdt voorlopig nog wel even aan als de weersvoorspellingen kloppen. 

De granenbeurs van Buenos Aires zei woensdag dat het de geschatte hoeveelheid hectare die is ingezaaid met sojabonen mogelijk moet verlagen vanwege de effecten van de droogte. De verwachting is dat 16,7 miljoen hectare wordt ingezaaid met sojabonen. Dat is slechts 31,7% van de oppervlakte die vorig jaar is ingezaaid. Als de droogte niet tijdig voorbij is, kan het zijn dat een deel van de ingezaaide sojabonen buiten de huidige productiecyclus vallen. 

Versoepeling
Handelaren kijken vol verwachting naar China. En dat is enigszins opvallend te noemen. China importeerde in november 7,35 miljoen ton sojabonen, dat is 14% minder dan in diezelfde maand een jaar geleden. Experts verwachten echter dat de Chinese import in december flink zal aantrekken. Met de versoepeling van het strenge Chinese coronabeleid is de verwachting dat de vraag naar sojabonen zal stijgen. 

De schatting is dat de Chinese import van sojabonen in december hoger is dan 10 miljoen ton. Veel kopers hebben volgens analisten genoeg soja gekocht om de feestdagen te overleven en wachten af voor ze inkopen voor de rest van het jaar.

Europa
Groot nieuws op de grondstoffenmarkt was de bekendmaking van het voornemen van het Europese Parlement om grondstoffen, waaronder soja waarvan de productie heeft bijgedragen aan ontbossing of verlaging van de boskwaliteit, uit Europa te verbannen. 

De vraag is wat de maatregelen gaat doen met de prijzen van Europese soja. Hoewel grote bedrijven zich track en trace systemen kunnen veroorloven, evenals het inzaaien van de sojarassen die in Europa zijn toegestaan voor menselijke consumptie, geldt dat mogelijk niet voor de kleinere boeren die samen een grotere groep vormen in de toeleveringsketen. 

De prijs is sinds de vorige sojabonenanalyse met 5,6% gestegen naar $541,42 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden