Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Suikerprijs kan dalen door goedkopere olie

8 December 2022 - Jesse Torringa

De wereldwijde suikerprijzen staan onder druk door de olie die in rap tempo goedkoper wordt. Het vervroegd stoppen van het suikerriet verpletteren in Brazilië zorgt er weer voor dat de Amerikaanse suikerprijs gelijk blijft.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al sinds begin november gaat de olieprijs naar beneden. Sinds deze week ging het opnieuw met grote stappen. Momenteel heeft de suikermarkt de focus vooral gericht op de olieprijs. Hoe lager deze is, des te interessanter het voor Braziliaanse suikerrietverwerkers wordt om suikerriet te verpletteren tot suiker. Suikerriet gebruiken voor de productie van biodiesel of ethanol is door de lage olieprijs minder interessant. Echter loopt het productieseizoen in Brazilië bijna ten einde. Van een neerwaartse trend in de suikerprijs is vooralsnog geen sprake door de goedkopere olie, maar dat komt ook doordat er tegelijkertijd berichten zijn over lagere ramingen van de suikerproductie. Dat zorgt ervoor dat de suikerprijs op peil blijft op dit moment.

Vandaag opende het maartcontract voor witte suiker in Europa op $538 per ton. Op het moment van schrijven is dat $540 per ton. De afgelopen 3 weken schommelde de notering tussen de $530 en $545 per ton.

{{dataviewSnapshot(48_1670506222)}}

Lagere suikerproductie
De grootste suikerproducent en op 1 na grootste exporteur India is medeverantwoordelijk voor het op niveau houden van de suikerprijs. Volgens persbureau Reuters zou de suikerproductie in India dit jaar met 7% kunnen dalen vanwege langdurige en ongunstige weersomstandigheden. Een lagere productie gaat als eerste ten koste van de export, wat voor minder suikeraanbod in de wereld zorgt.

Net als in India hebben ongunstige weersomstandigheden ervoor gezorgd dat de oogst van suikerriet moeizaam verloopt. Veel suikerraffinaderijen in de grootste suikerproductieregio hebben daarom besloten eerder het productieseizoen te beëindigen. Er worden miljoenen tonnen suikerriet achter gelaten die pas volgend seizoen weer geoogst worden.

Suikerprijsindex stijgt
De FAO-suikerprijsindex is in de maand november met 5,2% gestegen, wat de eerste stijging is na zes maanden van dalingen. De suikerprijsindex steeg door naar 114,3 punten. De opleving heeft vooral te maken met veel aankopen na een periode van krappe beschikbaarheid als gevolg van verlate oogsten in belangrijke productielanden. Ook het exportquotum in India was van belang en de hogere ethanolprijzen in Brazilië in de afgelopen maand zijn van invloed op deze omslag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden