Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieproducent hoopt op biobrandstofbranche

7 December 2022 - Klaas van der Horst

De palmoliemarkt is in rustig vaarwater belang. De laatste anderhalve week stonden fysieke prijzen onder druk, terwijl ook de termijnmarkt geen richting wist. Bij wisselend succes in de humane sector, verwachten producenten betere resultaten van biobrandstoffen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Indonesische producenten zijn erg blij met een overheidsinitiatief om meer palmolie bij te mengen in biobrandstoffen, wat de prijzen voor korte tijd een zetje omhoog gaf. Inmiddels durven producenten ook weer een beetje te hopen op meer export naar China, nu daar het Covid-regime wordt versoepeld. De markt verandert intussen niet heel erg. Het effect van meer bijmengen moet nog blijken en ook vanuit China trekt de vraag niet direct aan.

Door een ietwat stagnerende afzet staan eigenlijk bijna alle prijzen van eetbare olies onder druk, maar niet allemaal even sterk. Ook de prijs van de concurrerende soja-olie tendeert naar omlaag, maar het product blijft over de hele linie wel hoger geprijsd. In de soja-oliemarkt was er eveneens hoop op extra vraag vanuit de biobrandstof-sector. De afzet daar verloopt echter moeizamer en bescheidener dan eerst gehoopt. De Amerikaanse overheid wil minder biobrandstof bijmengen dan eerst verwacht.

De verwachting is uiteindelijk dat de palmoliemarkt ook de komende weken redelijk stabiel tot dalend zal zijn. Er zijn nog genoeg voorraden in de productielanden, de vraag is gematigd, de koopkracht van China zwak en de stress die afgelopen voorjaar bestond over de voedselzekerheid is voorbij.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden