Shutterstock

Trend Markt Starter

Slecht weer stuwt grondstofprijzen omhoog

6 December 2022 - Max van der Heijden

De weersontwikkelingen hebben een grote impact op de prijzen van soja, suiker en koffie. Russisch tarwe overspoelt de markt en ondanks het koude weer daalt de gasprijs. Dit is de Markt Starter van dinsdag 6 december 2022. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersen overzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif blijft maar dalen en heeft het laatste punt nog niet bereikt. Russische tarwe overspoelt de markt. Hierdoor zit er voor de CBOT koers niks anders op dan te volgen. Er was ook goed nieuws in Chicago waar de koers een kleine stijging liet zijn bij nieuws dat de Amerikaanse exportcijfers voor vorige week hoger waren dan analisten hadden verwacht. Recordoogsten uit Rusland en Australië, waar men een grote oogst verwacht ondanks de overstromingen in het oosten van het land, dempen de meeste prijsstijgingen. 

Soja
De prijs van sojabonen op de CBOT is maandag minimaal lager gesloten. De prijsdaling is met name een reactie op de lage tarweprijzen. Slecht weer in Argentinië en afwachtende inkopers houden de koers in balans. Handelaren kijken vooruit naar woensdag, wanneer China mogelijk duidelijk maakte in welke mate het de coronamaatregelen gaat versoepelen. De hoop is dat er dan meer vraag ontstaat voor sojabonen. 

Suiker
De suikerprijzen stegen maandag door zorgen over de wereldwijde productie. Nieuws over lagere suikeropbrengsten uit India en een door regen vertraagde oogst in Thailand stuwde de prijzen omhoog. Ook daalde de ruwe olie prijs, waardoor er mogelijk meer suikerriet beschikbaar komt voor verwerking tot suiker. 

Koffie
De arabica- en robustakoers zijn maandag licht hoger gesloten. De prijs steeg door zorgen over lager dan gemiddelde regenval in de Braziliaanse regio Minas Gerais, waar 30% van de Braziliaanse arabica vandaan komt. Echter steeg de ICE arabica-voorraad naar het hoogste punt in 3 maanden tijd. De prijs van robusta steeg door dat de voorraad in de magazijnen het laagste punt bereikten in vier jaar tijd. 

Palmolie
De palmoliekoers sloot maandag lager. De verwachting is dat een gebrek aan voorraden de prijs zal stuwen, die stijging zal echter beperkt zijn vanwege de sterke Maleisische ringgit en zwakke lokale olieprijzen. 

Aardgas
De prijzen van de TTF Gas Futures zijn maandag gedaald Dit komt mede door een vraag die lager ligt dan normaal en gasopslagen die zo goed als vol zijn. Wel is er nog steeds sprake van een uitdagende situatie en zeggen analisten dat de vraag nog verder moet dalen en er meer LNG geïmporteerd moet worden om de winter door te komen. 

Brent olie
Brent Olie is maandag lager gesloten, maar zit op het moment van schrijven licht in de lift. De versoepeling van coronamaatregelen stuwt de vraag. De sancties op Russische olie zorgen voor een onzekere markt. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers is maandag licht gedaald. Maandag werd bekend dat de retail verkopen in de Eurozone sterkers zijn gedaald dan verwacht. Ook zeiden twee leden van de raad van bestuur van de ECB dat zij voor een vertraging van de renteverhogingen zijn. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden