Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland bepaalt de maximum prijs voor tarwe

5 December 2022 - Redactie Foodbusiness

De granenmarkt heeft wat moeite echt richting te kiezen. In de EU zit de beurs wat in de mineur terwijl in de VS de blik voorzichtig weer naar boven wordt gericht. Het aanbod van tarwe uit het Zwarte Zee gebied blijft de gemoederen bezig houden. Verder kwam er nog tamelijk opmerkelijk nieuws uit Australië dat de voorbij maanden door ernstige overstromingen werd geplaagd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenoteringen op de Matif staan tijdens het schrijven van dit artikel enigszins onder druk. Wat misschien nog wel het meest in het oog springt is het gat tussen het decembercontract - dat er bijna uitloopt - en het maartcontract. De prijs trekt normaal gesproken naar elkaar toe in de laatste handelsweken, maar beweegt nu juist uit elkaar.

Op de CBoT staat tarwe met 0,5% voorzichtig in de plus na de dalingen van vorige week. Ook maïs en soja laten een vergelijkbare prijsbeweging zien op de beurs in Chicago.

Klik hier om meer graannoteringen te bekijken.

Goedkope tarwe domineert
De tarwemarkt wordt volgens verschillende analisten in belangrijke mate beheerst door aanbod uit het Zwarte Zee gebied. Verkopers uit Rusland en Oekraïne bieden momenteel tarwe scherper aan dan de partijen uit de EU en vooral de VS. Die scherpe prijs lijken de exporteurs uit het Zwarte Zee gebied vast te willen houden. Volgens marktbureau IKAR is de prijs voor tarwe FOB in de havens aan de Zwarte Zee met $2 gedaald naar $315 per ton. Marktbureau Sovecon schrijft dat de prijs met $1 is gezakt ten opzichte van vorige week naar $314 tot $318 per ton.

Export
Oekraïne exporteerde in november minder tarwe dan in oktober, zo maakte het Oekraïens comité van graanhandelaren vijf december bekend. In november bleef de export steken op 1,58 miljoen ton; tegen 1,98 in oktober. In totaal werd er 5 miljoen ton aan granen en oliehoudende zaden aangegeven voor export in de maand november volgens het comité. Het Oekraïense ministerie van landbouw maakte eveneens bekend dat er in totaal 18,3 miljoen ton graan is geëxporteerd dit seizoen. Dat is 29,9% minder vergeleken met vorig seizoen.

Oekraïne en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) maakten vandaag hun voornemen bekend tot onderhandelingen over een bilateraal handelsverdrag. "Oekraïne is voor ons een belangrijke handelspartner", vertelde Thani Al Zeyoudi, minister van buitenlandse handel bij Reuters. "Het groei- en investeringspotentieel was hoog vóór de hele geopolitieke situatie. We denken dat het tijd is om de zaken vooruit te helpen." Oekraïne is een belangrijke leverancier van graan voor landen in het Midden-Oosten. De VAE wil graag een belangrijke rol als 'logistieke hub' in de regio verwerven en ondervindt daarbij concurrentie van Saoedi-Arabië. Eerder dit jaar sloot de VAE al verdragen met India, Israël en Indonesië.

Topoogst down under
Australië verwacht een grote graanoogst. Dat blijkt uit de oogstprognose van het agrarisch economisch bureau Abares. De totale graanoogst wordt geraamd op 62 miljoen ton. Dat is de op één na grootste oogst ooit. Tarwe is het grootste gewas, met een totale opbrengst van 36,6 miljoen ton, in het seizoen dat loopt van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023. Dat is een 1% grotere oogst vergeleken met het vorig seizoen, toen Australische boeren ook al een recordhoeveelheid tarwe dorste.

Ook voor koolzaad voorspeld het bureau voor de statistiek een recordoogst met 7,3 miljoen ton. Voor gerst verwacht Abares een totale oogst van 13,4 miljoen. De op drie na grootste oogst ooit. "De regen heeft in sommige delen van het land de productie, opbrengsten en kwaliteit negatief beïnvloed, terwijl in andere delen de recordopbrengsten voor de wintergranen worden behaald." Dat schijft Jared Greenville, directeur van Abares, in de toelichting bij het rapport.

La Niña
Het weerfenomeen La Niña, dat nu meerder jaren achterelkaar stand houdt, zorgt in het oosten van Australië voor overvloedige neerslag. De afgelopen maanden had dit onder andere heftige overstromingen tot gevolg. Door de overstromingen worden er volgens Abares 9% minder zomergewassen geteeld. Vooral katoen en rijst zijn minder gezaaid.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden