TonyV3112 / Shutterstock.com

Trend Markt Starter

Chinese versoepelingen stuwen prijzen omhoog

5 December 2022 - Max van der Heijden

De versoepeling van de coronamaatregelen in China stuwt de prijzen van meerdere grondstoffen omhoog. De tropische grondstoffen daalden vrijdag echter in prijs. Dit is de Markt Starter van maandag 5 december 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersen overzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De decembercontracten tarwe op de Matif en CBOT zijn vrijdag flink lager gesloten. De kans is groot dat de tarweprijzen weer gaat stijgen nu duidelijk wordt dat China de strenge coronamaatregelen gaat versoepelen. Ook zorgt het slechte weer in belangrijke productieregio's voor hogere prijzen. De Canadese tarweoogst is door droogte bijvoorbeeld kleiner dan verwacht, maar alsnog groter dan vorig jaar.  De grote Russische oogst zal echter de meeste prijsstijgingen beperken.

Sojabonen
Na een scherpe daling donderdag, sloot het januaricontract sojabonen op de CBOT vrijdag weer hoger. Nieuws dat China de maatregelen gaat versoepelen stuwt de prijzen omhoog. Daar boven op komt dat een derde van alle ingezaaide sojabonen in Argentinië zich in een slecht conditie bevindt. Dit vanwege de droogte en ook deze week wordt droog en warm weer verwacht.

Suiker
De suikerprijzen zijn vrijdag lager gesloten, dit komt door nieuws dat de Suikerproductie in India 1,5% hoger uitvalt dan eerder werd verwacht. Bovendien doet een daling van de ruwe olieprijs de koer sook geen goed. Tot slot werd donderdag al duidelijk dat ook voor Brazilië de suikerproductie naar boven is bijgesteld. 

Koffie
De arabica- en robustaprijzen zijn vrijdag gedaald. De dollar steeg in waarde ten opzichte van de real wat export aanmoedigt. Ook zijn er nog steeds grote voorraden in de ICE magazijnen. De robustavoorraden in die magazijnen zijn nog steeds krap.  Ook werd vrijdag bekend dat de wereldwijde koffie-export met 1,9% is gedaald ten opzichte van een jaar geleden. 

Palmolie
De prijzen van Palmolie zijn vrijdag gedaald. De over het algemeen lage prijzen voor plantaardige oliën en een sterke Maleisische ringgit waren voor handelaren reden om hun winst te pakken. Ook is er meer concurrentie vanuit Indonesië dat meer palmolie wil gaan exporteren. Verwacht wordt dat de Maleisische palmolieproductie 5 tot 8% lager uitvalt in november vanwege hevige regenval in het land, dat de oogst vertraagd. 

Aardgas
De TTF Gas Futures zijn vrijdag lager gesloten, maar alom is de verwachting dat deze weer gaat stijgen. Het koude weer van de komende week zal waarschijnlijk zorgen voor legere Europese gasvoorraden. 

Brent Olie
De prijzen van Brent Olie zijn vrijdag lager gesloten, maar zitten vandaag weer in de lift. OPEC+ besloot de productie op het huidige niveau te handhaven, ook treden de sancties tegen Russische olie in werking. Ook zal de vraag versterken door de versoepeling van de coronamaatregelen in China. 

Euro/dollar
De Euro/dollar koers sloot vrijdag hoger. Een lagere prijsdruk in de Eurozone deed de euro goed, dit kwam nadat de producentenprijsindex voor oktober de laagste groei liet zien in negen maanden tijd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden