Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Hogere cacaoprijs door overstromingen en staking

28 November 2022 - Max van der Heijden

De cacaoprijzen zitten in de lift sinds de vorige analyse twee weken gelden. De zwakkere dollar en een staking van havenarbeiders in Ivoorkust duwen de prijs omhoog. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een zwakke dollar op vrijdag zorgde ervoor dat handelaren meer cacaocontracten kochten omdat ze hun short posities moesten afdekken. 

In de haven van San Pedro in Ivoorkust is een staking van havenarbeiders gaande. Deze staking zou zich kunnen verspreiden naar andere steden in het land. De staking heeft het transport van cacao naar de haven al verstoord. Ook is er nog steeds sprake van een conflict tussen Ivoorkust en de grote cacao-inkopers, nadat de verplichte premie cacao uit Ivoorkust minder competitief maakte. Dit zorgde ervoor dat inkopers minder cacao voorruit kopen. De regering heeft daarom gedreigd de inkoop van cacao direct bij boeren wettelijk te verbieden als de koop via contracten niet terugkeert op het oude niveau.

Overstromingen
Recente overstromingen in West- en Centraal-Afrika belemmeren de cacaotransporten in Ivoorkust. Uit het meest recente rapport van de International Cocoa Organization (ICCO) blijkt dat de hoeveelheid cacao die begin november naar de havens van Ivoorkust was gebracht, 23% lager was dan een jaar geleden.

Goed nieuws voor de prijzen is dat Rusland graag kunstmest lijkt te willen exporteren. Door de vele regenval in Afrika spoelen belangrijke voedingsstoffen weg. Lagere kunstmestprijzen en betere beschikbaarheid van de kunstmest zou de boeren dus goed uitkomen. 

Koersen
De cacaoprijs ligt 3,67% hoger ten opzichte van de vorige analyse en stond vrijdag 25 november aan het eind van de dag op £2.088 per ton. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox